Klimaatverandering bedreigt Loosdrechtse Plassen

Verkoeling zoeken op een warme dag kan in de toekomst moeilijk worden. De opwarming gooit roet in het eten.

Daarvoor waarschuwen wetenschappers van de Wageningen University. Ze baseren hun conclusies op een onderzoek naar 140 ondiepe meren. Denk aan de Loosdrechtse Plassen, maar ook meertjes in Finland en Brazilië.

Stijging
Wanneer het warmer wordt, komen meer blauwalgen voor, zo ontdekten de wetenschappers. En wanneer er ook nog eens veel voedsel voor de blauwalgen is, is die stijging nog sterker. Klimaatverandering bevordert de groei van algen dus op twee manieren. Enerzijds zorgt het veranderende klimaat ervoor dat het warmer wordt. Anderzijds zorgt het ook voor meer voedingsstoffen.

WIST U DAT…

…de opwarming van de aarde echt nog niet afremt?

Warme zomer
Dat temperatuur invloed heeft op de groei van algen is natuurlijk niet helemaal nieuw. Tijdens warme dagen doken de laatste jaren onder meer in Nederland al meer blauwalgen op dan normaal. Maar het is wel voor het eerst dat wetenschappers het verband tussen temperatuur en blauwalgen op wereldniveau kunnen vaststellen.

Nu dat verband is aangetroffen, kunnen wetenschappers daar weer verder mee. Want blauwalgen zijn een probleem. Ze produceren giftige stoffen waardoor we het water niet meer kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld recreatieve doeleinden. En als blauwalgen in de toekomst sneller de kop op zullen steken, moeten we daar iets aan doen. De onderzoekers hebben wel ideeën. Het beperken van de voedingsstoffen voor algen in water zou een optie zijn. Zo wordt de groei van blauwalgen aanzienlijk afgeremd. De onderzoekers berekenden ook in hoeverre de voedingsstoffen beperkt moeten worden, zo is in het blad Global Change Biology te lezen. Als de temperaturen één graad stijgen, moet de hoeveelheid stikstof met zo’n 33 procent worden teruggeschroefd, willen we de uitbraak van blauwalgen enigszins onder controle houden.

Bronmateriaal

"Bij warmer klimaat treedt algenbloei in ondiepe meren eerder op" - WageningenUniversity.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door quatre mains (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd