Klimaatverandering bedreigt voortbestaan van iconische gletsjers op Werelderfgoedlijst

Zelfs als we onze emissies terugdringen zullen we afscheid moeten nemen van zeker acht iconische gletsjers.

Het ziet er niet goed uit voor ’s werelds meest iconische gletsjers die het tot de Werelderfgoedlijst hebben geschopt. In een nieuwe studie bogen onderzoekers zich over deze gletsjers om te achterhalen hoe de zaken ervoor staan. En ze kwamen erachter dat bijna de helft van de de parken die tot het werelderfgoed worden gerekend, mogelijk volledig hun gletsjers zullen zien wegkwijnen.

Gletsjers
Op de Werelderfgoedlijst zijn de meest iconische gletsjers terug te vinden, zoals bijvoorbeeld de Aletschgletsjer in de Zwitserse Alpen, de Khumbu-gletsjer in het Himalaya-gebergte en de Jakobshavn-gletsjer in Groenland. Om erachter te komen wat de toekomst voor deze gletsjers in petto heeft, ontwierpen de onderzoekers computermodellen en verzamelden verschillende gegevens uit bestaande literatuur.

Werelderfgoedlijst

Werelderfgoed bestaat uit zowel cultureel, als natuurlijk erfgoed dat als onvervangbaar en uniek eigendom van de wereld wordt beschouwd. Op de werelderfgoedlijst, opgesteld door UNESCO, is het belangrijkste werelderfgoed terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Egyptische piramides, maar ook aan verschillende natuurgebieden omdat deze van grote waarde zijn en dus behouden moeten worden voor toekomstige generaties.

Emissies
Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan 247 natuurgebieden, waarvan 46 gletsjers herbergen. En de onderzoekers voorspellen dat onder een scenario met hoge emissies, zeker 21 van de 46 natuurgebieden op grote verliezen moeten rekenen. Maar zelfs als we onze emissies weten terug te dringen, dan nog zullen acht gletsjers tegen 2100 ijsvrij zijn.

Getroffen parken
Onder de getroffen parken valt onder andere het Nationaal park Los Glaciares in Argentinië. Dit park bevat enkele van de grootste gletsjers op aarde. Helaas smelten de gletsjers met rasse schreden weg en de onderzoekers voorspellen dat tegen het jaar 2100 ongeveer 60 procent van het huidige volume verdwenen is. In Noord-Amerika moeten het Waterton Lakes National Park in Canada en het Glacier National Park in de Verenigde Staten op grote verliezen rekenen, net zoals de Canadese Rocky Mountains en het Olympic National Park. Zij zullen tegen 2100 meer dan 70 procent van hun huidige gletsjerijs kunnen verliezen, zelfs als onze uitstoot drastisch is gedaald. In Europa zullen kleine gletsjers in de Pyreneeën al voor 2040 weggekwijnd zijn en in de Nieuw-Zeeland zullen gletsjers in het Te Wahipounamu gebied 25 tot 80 procent van hun huidige ijsvolume in de loop van deze eeuw gaan verliezen.

Tragedie
De onderzoekers maken zich zorgen over deze alarmerende resultaten. “Het verlies van deze iconische gletsjers zou een tragedie zijn en grote gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van watervoorraden, de zeespiegelstijging en weerpatronen,” zegt onderzoeker Peter Shadie. De onderzoekers benadrukken in hun paper de sleutelrol die gletsjers spelen voor wereldwijde ecosystemen en samenlevingen. “Staten zouden hun inspanningen om deze gletsjers te behouden voor toekomstige generaties moeten opvoeren,” vindt Shadie.

Om de iconische gletsjers te redden, moet allereerst de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk teruggedrongen worden. Dit is volgens de onderzoekers de enige manier om de teloorgang van de gletsjers te voorkomen, en de daarmee samenhangende economische en sociale gevolgen te beperken.

Bronmateriaal

"Almost half of World Heritage sites could lose their glaciers by 2100" - AGU100

Afbeelding bovenaan dit artikel: UCN/Martin Price

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd