Brengt warmer klimaat knokkelkoorts naar Europa?

knokkelkoorts

Als de klimaatverandering zoals voorspeld doorzet, kunnen populaire vakantiebestemmingen in Europa – denk aan de Italiaanse en Spaanse kustgebieden – wel eens te maken krijgen met knokkelkoorts. Daarvoor waarschuwen wetenschappers.

De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze de knokkelkoorts in Mexico bestudeerden. Ze keken onder meer waar knokkelkoorts in Mexico opduikt en welke effecten klimaatgerelateerde variabelen zoals temperatuur, vochtigheid en neerslag op knokkelkoorts had. Ook keken ze naar andere factoren die invloed hadden op de verspreiding van knokkelkoorts. Denk aan socio-economische factoren. Vervolgens gebruikten ze die informatie om te achterhalen hoe groot de kans was dat knokkelkoorts in de 27 lidstaten van de EU zou opduiken. Ze deden dat voor verschillende perioden: bijvoorbeeld de korte termijn (2011-2040) en lange termijn (2071-2100).

Knokkelkoorts

Knokkelkoorts wordt veroorzaakt door een virus dat verspreid wordt door muggen. Symptomen van knokkelkoorts zijn koorts, hoofd, spier- en gewrichtspijn. Jaarlijks krijgen zo’n 50 miljoen mensen knokkelkoorts. Jaarlijks overlijden ongeveer 12.000 mensen aan de ziekte.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans dat mensen knokkelkoorts krijgen op lange termijn sterk stijgt. Het aantal knokkelkoortsgevallen stijgt in sommige gebieden op lange termijn van 2 op de 100.000 bewoners naar 10 op de 100.000 bewoners. Het risico groeit het sterkst langs de Italiaanse kust, in de Po-vallei, de Spaanse Middellandse Zeekust en het zuiden van Spanje.

De onderzoekers erkennen dat hun studie een beperking heeft. Deze is grotendeels gebaseerd op gegevens uit Mexico, een land waarin de verschillen tussen zomer en winter kleiner zijn dan Europa het geval is. In de toekomst zou moeten worden gekeken welke invloed die Europese seizoenen op knokkelkoorts hebben. In afwachting van nader onderzoek is het volgens de onderzoekers echter verstandig om met name in de gezondheidszorg aandacht te besteden aan het verhoogde risico dat Europeanen – met name in de genoemde risicogebieden – lopen.

Bronmateriaal

"Climate change could see dengue fever come to Europe" - BioMed Central (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door USDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd