Klimaatverandering laat gevaarlijke chemicaliën vrij

De overstromingen die Pakistan eerder dit jaar troffen, hebben ervoor gezorgd dat zo’n 3000 ton aan opgeslagen, gevaarlijke chemicaliën zijn vrijgekomen. Dat blijkt uit onderzoek van de VN. En de kans is groot dat het niet de laatste keer is: volgens de organisatie zorgt klimaatverandering ervoor dat steeds meer chemicaliën (sommige met grote gevolgen voor de gezondheid) vrijkomen.

Uit het rapport blijkt dat door klimaatverandering niet alleen in Pakistan, maar wereldwijd zogenaamde persistent organische stoffen (ook wel POPs genoemd: persistent organic pollutants) en diverse pesticiden vrijkomen. Deze stoffen komen overal op aarde voor, worden niet op natuurlijke wijze afgebroken en zorgen voor gezondheidsproblemen: onvruchtbaarheid, hormonale stoornissen, ontwikkelingsachterstand en een vergroot risico op diabetes, dementie en kanker.

Pakistan
Maar hoe zorgt klimaatverandering er dan voor dat deze stoffen vrijkomen? Er zijn meerdere manieren. In Pakistan zorgde het extreme weer voor het vrijkomen van POPs. De chemische stoffen lagen in diverse gebouwen opgeslagen en kwamen vrij toen de opslagruimtes door het water werden weggevaagd. Datzelfde gebeurde in 2004 tijdens de tsunami. Met name Azië en Afrika lopen gevaar. De werelddelen kregen veel pesticiden van rijkere landen om voedselcrises te voorkomen. Een groot deel van die pesticiden werd nooit gebruikt en ligt nog steeds opgeslagen.

WIST U DAT…

…de rivier de Indus tijdens de overstromingen enorm breed werd?

Gletsjer
Maar er zijn ook andere mogelijkheden voor POPs om te ontsnappen. De chemische stoffen zitten bijvoorbeeld in de aarde, in rivieren en meren. Door de opwarming van de aarde, verdampen ze en komen ze in de atmosfeer terecht. Daar kunnen ze grote afstanden afleggen. Ook gletsjers bevatten POPs. Wanneer deze smelten, komen de chemicaliën eveneens vrij.

De onderzoekers publiceerden het rapport tijdens de klimaattop in Cancún. Het volledige onderzoek wordt in de loop van volgend jaar vrijgegeven.

De foto is gemaakt door Rob Holden / Department for International Development.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd