Klimaatverandering: lost droog water het op?

Een ongebruikelijk goedje kan wel eens onze redding worden. Droog water – een soort droge poedersuiker die voor 95 procent uit water bestaat – is net als de grote wateren op aarde in staat om koolstofdioxide te absorberen en op te slaan. Wetenschappers presenteerden dat opmerkelijke idee tijdens de National Meeting of the American Chemical Society.

Droog water werd al in 1968 ontdekt. Elk deeltje van het droge water wordt omringd door bewerkt kiezelzuur (het goedje dat ook in strandzand voorkomt). Dit kiezelzuur zorgt ervoor dat de waterdruppels zich niet met elkaar kunnen mengen en dus onmogelijk vloeibaar kunnen worden. Maar de vondst raakte in de vergetelheid en het duurde tot 2006 voordat wetenschappers zich het droge water weer konden herinneren. Sindsdien wordt de ene na de andere toepassing voor het bijzondere goedje bedacht.

Opslag
Het laatste idee klinkt goed. Want de wereld kan dankzij droog water een stuk groener worden. Zo kan het poeder koolstofdioxide opslaan. En hoe! Wetenschappers hebben berekend dat droog water drie keer zoveel koolstofdioxide kan opslaan dan dezelfde hoeveelheid gewoon water met daarin kiezelzuur. Die opslagmogelijkheden kunnen de klimaatverandering wellicht beperken.

Methaan
Uit andere onderzoeken blijkt dat het goedje ook in staat is om methaan op te slaan. Door dit gas op te slaan, hebben we de tijd om dit in de toekomst om te zetten in energie.

Versnellen
Ook kunnen chemische reacties waarbij nu veel energie verbruikt wordt, met behulp van dit water energiezuinig worden vervaardigd. Het droge water kan chemische reacties namelijk versnellen.

De wetenschappers zijn nu op zoek naar een bedrijf of academische instelling die hen wil helpen om het droge water verder te ontwikkelen. Er is nog veel onderzoek nodig, maar de wetenschappers hebben er vertrouwen in. “Dit is uniek,” meent onderzoeker Ben Carter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd