Klimaatverandering zet windmolens buitenspel

Van de fossiele brandstoffen moeten we het in de toekomst niet hebben. Maar ook op windmolens – die door allerlei subsidies en goede bedoelingen als paddestoelen uit de grond schieten – hoeven we onze hoop niet te vestigen. Dat concluderen wetenschappers. Zodra de aarde verder opwarmt, neemt de wind af en leveren de windmolens aanzienlijk minder energie.

De wind die honderden meters boven ons hoofd waait, wordt in beweging gebracht door temperatuursverschillen tussen warme gebieden en de polen. Hoe groter het verschil, des te meer wind. Maar nu de polen langzaamaan beginnen op te warmen, worden de verschillen met de warmere gebieden – hieronder vallen onder meer Europa, de Verenigde Staten en een groot deel van China – naar verwachting aanzienlijk kleiner.

Lager
Onderzoeker Diandong Ren van de universiteit van Texas rekende het door. En de wetenschapper concludeert dat een temperatuurstijging van twee tot vier graden resulteert in windsnelheden die vier tot twaalf procent lager liggen dan nu het geval is.

WIST U DAT…

Nu
Natuurlijk is dat slecht nieuws, maar Ren heeft een oplossing: we moeten NU in windmolens investeren. “Vertraagde investeringen betekent meer investeringen,” meent Ren. Het gebruik van windmolens is nu immers efficiënter dan in de toekomst. Daarom is het raadzaam om de energie nu te benutten.

Zo maken we niet alleen onze investeringen goed, maar kunnen we de verwachtingen mogelijk ook nog ombuigen. Door meer windenergie te gebruiken, is minder gas en kool nodig en dat remt de opwarming van de aarde af. Als dat lukt, belandden we in een win-win-situatie, weet Ren. We pakken de energie die nu voorhanden is en verzekeren ons ervan dat windenergie ook in de toekomst nog een efficiënt alternatief is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd