Koekje gemaakt met liefde is echt lekkerder

Goede bedoelingen van anderen veranderen onze perceptie van de werkelijkheid. Dat concluderen onderzoekers.

De wetenschappers zetten verschillende experimenten op en ontdekten dat goede bedoelingen onze perceptie van de werkelijkheid kunnen veranderen. Een verpleegster die het beste met ons voor heeft en heel aardig is, verzacht bijvoorbeeld pijn. En koekjes die oma ‘met liefde gebakken heeft’ ervaren we als lekkerder.

Pijn
In een eerste experiment kregen proefpersonen via een partner elektrische schokken toegediend. Eén groep dacht dat de partner daar ook niets van wist. Een tweede groep dacht dat de partner ze bewust en zonder reden pijn deed. Een derde groep kreeg te horen dat de partner het voor hun eigen bestwil deed: de partner hielp de proefpersoon om geld te verdienen. De mensen uit de derde groep kregen exact dezelfde schokken als de andere proefpersonen, maar ervoeren de pijn als minder erg. Blijkbaar heeft de intentie van de ander invloed op de perceptie van de pijn.

WIST U DAT…

Massage
In een tweede experiment namen proefpersonen plaats in een stoel die ze zou masseren. Een deel van de proefpersonen zag hoe een computer de massagestoel activeerde. De rest zag dat een mens de stoel activeerde. De laatstgenoemde groep ervoer de massage als veel prettiger dan de eerste groep. En dat ondanks het feit dat de massage precies hetzelfde was. “Ook al zijn computers in veel dingen efficiënter dan mensen, plezier kan toch nog beter van mensen komen,” zo schrijven de onderzoekers.

Boodschap
In een derde experiment kregen proefpersonen een snoepje met daaraan een boodschap. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb dit snoepje speciaal voor jou uitgezocht. Ik hoop dat het je gelukkig maakt’ of ‘Het interesseert mij niet zo. Ik heb dit snoepje geheel willekeurig gepakt’. De groep die de eerste boodschap kreeg, vond het snoepje aanzienlijk lekkerder en gaf aan het ook zoeter te vinden. En dat terwijl het in beide gevallen dezelfde snoepjes waren!

Thuis
De resultaten van dit onderzoek kunnen flink wat domeinen beïnvloeden. Bijvoorbeeld de manier waarop artsen met patiënten omgaan. Wanneer ze vriendelijk en meelevend zijn, ervaren we minder pijn. Maar ook in onze thuissituaties kunnen we ons voordeel doen met dit onderzoek. Benadruk bijvoorbeeld eens met hoeveel liefde u heeft gekookt. De kans is groot dat uw tafelgasten de maaltijd direct lekkerder gaan vinden.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Social Psychological and Personality Science.

Bronmateriaal

"Good Intentions Ease Pain, Add to Pleasure: UMD Study" - UMD.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Neal (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd