Koelden recente komeetinslagen de aarde af?

Ongeveer 13.000 jaar geleden werd de aarde een uur lang geraakt door duizenden komeetfragmenten. Dit beweert professor Bill Napier van de Cardiff universiteit. Door de vele inslagen daalde de globale temperatuur acht graden Celsius. En aangezien de aarde net ontwaakte uit de laatste ijstijd, was dat weer een flinke klap terug.

Bewijs voor een recente inslagen vonden wetenschappers in de vorm van donkere bodemlagen. Deze lagen zijn op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten gevonden. Microscopisch onderzoek wijst uit dat de lagen zijn ontstaan door grote bosbranden. Daarnaast bevinden zich nanodiamanten in de desbetreffende bodemlagen. Nanodiamanten ontstaan door schokgolven en worden alleen gevonden in meteorieten en inslagkraters.

Professor Napier denkt dat de aarde 11.000 jaar voor Christus werd getroffen door duizenden komeetfragmenten. Dit verklaart waarom de vingerafdrukken van de inslagen over een groot gebied zijn verspreid. Napier denkt dat oorspronkelijke komeet of asteroide een doorsnee had van vier kilometer. Het object betrad het binnenste gebied van het zonnestelsel zo’n 20.000 tot 30.000 jaar geleden en viel daarna uit elkaar in duizenden kleine stukken.

De gebeurtenis zorgde ervoor dat 35 zoogdieren in Noord-Amerika uitstierven. Ook verstoorden de inslagen de Paleo-Indiaanse cultuur. Paleo-Indianen waren de eerste bewoners van Amerika.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd