Koele bruine dwerg gevonden

Astronomen van de universiteit van Hertfordshire hebben mogelijk de koudste bruine dwerg ooit ontdekt. Bruine dwergen zijn mislukte sterren: ze ontstaan net als echte sterren, alleen vindt er geen fusie van waterstofkernen plaats. De bruine dwerg SDSS1416+13B heeft mogelijk een oppervlaktetemperatuur van ruim 200 graden Celsius.

De bruine dwerg draait in een wijde baan om een andere bruine dwerg: SDSS1416+13A. Het bestaan van 13A is al langer bekend. Het paar is vijftien tot vijftig lichtjaren verwijderd van de aarde. Dit is – astronomisch gezien – zeer dichtbij.

Het is moeilijk om de temperatuur van de bruine dwerg te meten. “De kleuren van het object zijn anders dan kleuren van andere objecten, dus wij begrijpen het nog niet helemaal”, vertelt Dr. Philip Lucas van de universiteit van Hertfordshire. “De kleuren zijn zo extreem dat astrofysici voorlopig nog druk bezig zijn om het object te analyseren.”

“Beide bruine dwergen lijken een tekort te hebben aan zware elementen”, legt Dr. Ben Burningham van de universiteit van Hertfordshire uit. “Dit kan verklaren waarom ze erg oud zijn en waarom één van de bruine dwergen erg koud is.” Wetenschappers vermoeden dat het paar minstens acht miljard jaar oud is: drie miljard jaar ouder dan onze eigen zon.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd