Komeet Hartley 2: vandaag het dichtst bij de aarde

De komeet Hartley 2 bevindt zich vandaag het dichtst bij de aarde. Het object is met het blote oog te zien in het sterrenbeeld Voerman, in de buurt van de bekende heldere ster Capella. Astronomen raden aan om een verrekijker of telescoop te gebruiken, zodat de heldere kern en zwakke staart van de komeet beter te zien zijn.

De afstand tussen de aarde en de komeet bedraagt vandaag 18 miljoen kilometer, oftewel zestig keer de afstand aarde-maan.

De komeet 103P/Hartley 2 is in 1986 ontdekt door de Australische astronoom Malcolm Hartley. De komeet, ter grootte van een berg, draait iedere 6,5 jaar om de zon. Tot nu toe kon Hartley 2 alleen gezien worden met professionele telescopen.

WIST U DAT…

…Aboriginals kometen zagen als de boodschappers van slecht nieuws?

De satelliet WISE maakte de onderstaande foto van de komeet tijdens een hemelscan in infrarood licht. De ruimtetelescoop brengt al bijna een jaar vele miljoenen objecten in beeld. “We willen weten hoe de komeet zich gedraagt nu hij richting de zon vliegt”, zegt James Bauer van NASA’s Jet Propulsion Laboratorium. “De foto van WISE is één van de puzzelstukjes, die samen antwoorden geven op vragen.”

Wilt u naar Hartley 2 kijken, maar heeft u geen telescoop of verrekijker? Ga dan deze week naar een sterrenwacht. Amateur-astronomen leggen u graag het één en ander uit over kometen.

Bronmateriaal

"Comet's Green Halo" - National Geographic

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd