Komeet ISON is écht weg

Na de scheervlucht langs de zon leek komeet ISON al verdwenen te zijn, maar Hubble heeft nu het keiharde bewijs in handen. De ruimtetelescoop zocht op 18 december naar een laatste restant van de komeet, maar kon dit niet vinden. ISON is spoorloos verdwenen.

De Hubble-telescoop maakte op 18 december vier foto’s van twee posities waar komeet ISON zich mogelijk zou kunnen bevinden. Wanneer op twee foto’s op dezelfde positie een streepje te zien zou zijn, dan betekent dit dat er nog iets van komeet ISON over is. Dit is echter niet het geval. De meeste strepen worden veroorzaakt door sterren en enkele sterrenstelsels. Daarnaast zijn er reflecties zichtbaar in de lens van de camera, veroorzaakt door heldere sterren en kosmische straling.

content_ISON-18Dec-4up-m

Eigenlijk wisten wetenschappers al dat komeet ISON niet meer bestaat, maar dankzij Hubble weten zij het nu zeker. Er is één maar. De zwakste objecten op de foto’s zijn van de 25e magnitude. Dit betekent dat komeetfragmenten kleiner dan 160 meter in doorsnee niet te zien zijn. Oftewel: misschien dat er nog wel komeetfragmenten van komeet ISON bestaan, maar dat deze te klein zijn om door Hubble gespot te worden.

Als komeet ISON nog bestaat, vermoeden wetenschappers dat de komeet nu een extreem grote wolk van kleine deeltjes is. Als een planeet zo’n wolk raakt, dan is er een mooie meteorenregen zichtbaar op het oppervlak van de planeet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd