Komeet ISON krijgt vleugeltjes

ison

Het lijkt erop dat één of meer fragmenten van de kern van komeet ISON zijn losgeraakt. Op de nieuwste foto’s van de komeet zijn namelijk twee ‘vleugeltjes’ te zien: een sterke aanwijzing dat ISON onderweg iets verloren is.

Onderzoekers van het Max Planck Institute for Solar System Research namen de ‘vleugeltjes’ op 14 november waar. De ‘vleugeltjes’ waren toen nog niet zo helder. Maar in de dagen erop nam de helderheid toe. “Kenmerken zoals deze zien we meestal optreden nadat verschillende fragmenten van de kern van de komeet zijn afgebroken,” vertelt onderzoeker Hermann Böhnhard. “Onze calculaties wijzen erop dat ISON één fragment of hooguit enkele fragmenten is verloren.”

Toekomst
Hoe de komeet zich nu verder zal gaan ontwikkelen, is onduidelijk. “Maar op basis van eerdere ervaringen weten we dat kometen die eenmaal een fragment verloren hebben geneigd zijn om dat nog eens te doen.”

WIST U DAT…

…er ook steeds meer prachtige foto’s van ISON opduiken?

Activiteit
Het verlies van één of meerdere fragmenten van de kern kan mogelijk ook verklaren waarom de komeet op 7 november opeens zo actief en helder werd. Hoewel niet bewezen kan worden dat de fragmenten leiden tot de toegenomen helderheid, hebben onderzoekers bij verschillende kometen hetzelfde zien gebeuren: hun toename in helderheid viel ook samen met het verlies van stukjes van de kern.

Komeet ISON haast zich momenteel naar de zon en zal op 28 november het dichtst bij onze ster in de buurt komen. ISON nadert de zon dan tot een afstand van zo’n 1,8 miljoen kilometer. Inmiddels is ISON ook vanaf de aarde – bij helder weer – al met het blote oog of met een verrekijker zichtbaar. Nieuwsgierig wanneer en waar u kijken moet? Even doorklikken!

Bronmateriaal

"Comet ISON unfolds its wings" - MPG.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wendelstein Observatory van het LMU / MPS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd