Komeet ISON neemt flink in helderheid af: raken we ‘m alsnog kwijt?

ison

Enkele dagen nadat komeet ISON langs de zon scheerde, is nog steeds volstrekt onduidelijk wat er nu precies gebeurd is en of ISON de ontmoeting met onze ster nu overleefd heeft of niet. Vooralsnog ziet het er echter slecht uit: wat er ook van ISON overgebleven mag zijn, de helderheid neemt rap af en het lijkt erop dat we de komeet alsnog kwijtraken.

Dat heeft deskundige Karl Battams afgelopen weekend op Twitter laten weten. “Ik heb zojuist naar de laatste ISON-beelden gekeken. Komeet ISON neemt snel in helderheid af en ik zie geen enkel teken van ‘centrale condensatie’ oftewel geen duidelijke aanwijzing dat er sprake is van een kern.” Battams is er nog steeds van overtuigd dat een deel van komeet ISON de ontmoeting met de zon overleefde, maar waarschijnlijk gaat het om “een hele kleine kern of een stapel puin”. En Battams vreest dat die restjes nu het veld geruimd hebben, zo benadrukte hij gisteren nog eens. “ISON ziet er helemaal niet gezond uit. Hij neemt snel in helderheid af, er is geen kern.. Ik haat het wanneer we ze kwijtraken.”

Komeet ISON. Afbeeldingen: NASA.
Komeet ISON. Afbeeldingen: NASA.
Hoe slecht ISON er aan toe is, blijkt duidelijk uit het filmpje hiernaast waarop te zien is hoe een heldere komeet op de zon afstevent, om vervolgens als een schim van zichzelf weer op de beelden tevoorschijn te komen. Die schim wordt vervolgens rap vager.

De beelden zijn slecht nieuws voor de mensen die gehoopt hadden ISON deze maand met het blote oog vanaf de aarde te kunnen waarnemen. Op basis van de beelden kunnen we namelijk wel stellen dat dat volstrekt uitgesloten is.

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd