Komeet McNaught komt langs

In de weken die voor ons liggen, zal de komeet McNaught – alias C/2009 R1 – langs de aarde komen. De komeet heeft een groenkleurige bal en een lange staart en is naar alle waarschijnlijkheid eind juni prima met het blote oog waar te nemen.

De komeet werd in 2009 door de astronoom Robert McNaught ontdekt en heet officieel C/2009 R1. Die officiële naam heeft de komeet niet voor niks; er zijn namelijk 51 kometen die McNaught heten. De meeste McNaughts zijn met het blote oog niet waar te nemen, maar deze komeet lijkt een uitzondering te vormen: aan het eind van deze maand kunt u ‘m zonder telescoop of verrekijker bewonderen.

Wanneer kunt u McNaught zien? Op 15 juni moet u daarvoor vóór zonsopgang naar de hemel turen. Dan is de komeet het dichtst bij de aarde. Dat is overigens nog best ver weg; de afstand tussen de komeet en het aardoppervlak telt zo’n 161 miljoen kilometer. Pas aan het eind van deze maand kunt u de komeet met het blote oog zien, voor die tijd zult u toch echt een telescoop of verrekijker nodig hebben. In juli is de komeet het best vlak na zonsondergang te zien. Wacht echter niet te lang; in de loop van juli verdwijnt McNaught weer uit het zicht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd