Komeet NEOWISE met het blote oog te zien

De heldere komeet is met het blote oog te zien. Het is de helderste komeet sinds Hale-Bopp in 1997.

De komeet is de komende week steeds beter zichtbaar in Nederland, terwijl de helderheid afneemt. Dit heeft ermee te maken dat het magnitudecontrast van de komeet toeneemt. Het magnitudecontrast is het verschil tussen de helderheid van het object en de nachthemel. Afgelopen week kwam de komeet pas na drie uur boven de horizon. De komende weken is de komeet vroeger te zien én staat het object verder boven de horizon. Hierdoor is het hemellichaam beter te zien.

Perihelium
De komeet NEOWISE bereikte op 3 juli perihelium. Op dat moment was de afstand tussen de komeet en de zon het kleinst en werd deze flink verhit. En dat gaat een komeet – die voor een groot deel uit ijs bestaat – niet in de koude kleren zitten. Het ijs sublimeert (verdampt) en haast zich – vergezeld door stof – van de komeet vandaan. Het resulteert in de kenmerkende komeetstaart, die vanuit Nederland met het blote oog zichtbaar is.

Veel kometen overleven de rit langs onze moederster niet. Die vallen voor of kort na het perihelium uiteen. Dat geldt niet voor NEOWISE. Inmiddels haast de komeet zich weer naar de buitenste regionen van ons zonnestelsel en zal daarbij half augustus onze planeet op een slordige 103 miljoen kilometer passeren. De vrij heldere komeet is – bij helder weer – ook vanaf het aardoppervlak goed zichtbaar. Vanuit Nederland moet je daarvoor op dit moment wel vroeg op; de komeet is ‘s nachts het beste te zien. Vanaf volgende week kun je deze echter ook tegen het eind van de avond gaan spotten.

Zelf kijken?
Wil je vanavond de komeet spotten? Kijk dan rond 23:37 uur richting het noordnoordwesten. Net boven de horizon is de komeet zichtbaar. Vanaf dinsdag is de komeet later in de nacht het beste zichtbaar (tussen 1:00 en 2:00 uur). Bekijk de tabel op hemel.waarnemen.com of gebruik de kaart hieronder. Probeer eerst de heldere ster Capella te vinden en kijk dan iets daaronder. De staart is aan de bovenkant van de komeet te zien. Tip: gebruik een verrekijker, want dan is de komeet eenvoudiger te spotten.

Komeet NEOWISE reist op hoge snelheid door het zonnestelsel. Vandaar dat de positie iedere dag verandert. Bron kaart: Waarnemen.com.

Verlaat de stad
Amateur-astronoom Marco Langbroek meldt via Twitter dat de komeet goed te zien is, zelfs met zijn oogproblemen. Hij adviseert zijn volgers om een plek met goed laag zicht te zoeken, want de komeet is maar net boven de horizon zichtbaar. Woon je in de stad? Dan is het verstandig om een stukje te rijden voor een perfect uitzicht, bijvoorbeeld naar het noorden van Noord-Holland met vrij zicht over de Waddenzee.

Foto’s
Op Twitter delen (astro)fotografen en amateur-astronomen prachtige timelapses en foto’s van de komeet. Vooral onderstaande foto met een klassieke Nederlandse molen in de voorgrond is natuurlijk prachtig.

Bronmateriaal

"Komeet C/2020 F3 (NEOWISE) in 2020" - Waarnemen.com

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd