Komeet sloeg 13.000 jaar geleden op aarde in

Nieuw bewijs toont aan dat een omstreden komeetinslag zo’n 13.000 jaar geleden daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. De wetenschappers baseren hun conclusies op onderzoek in een meer in Mexico. Hier vonden ze in sedimenten minuscule sporen van een flinke catastrofe terug.

Nanodiamantjes
In de sedimenten troffen de onderzoekers nanodiamantjes aan die enkel door een inslag kunnen zijn gevormd. Het is uitgesloten dat ze door andere heftige gebeurtenissen – denk bijvoorbeeld aan een vulkaanuitbarsting – tot stand zijn gekomen.

Laguna de Cuitzeo. Het Mexicaanse meer waar de onderzoekers de sporen van de inslag hebben teruggevonden. Foto: Julio Marquez (cc via Flickr.com).

Flinke komeet
Alles wijst erop dat een flinke komeet bijna 13.000 jaar geleden op aarde insloeg. De komeet moet een diameter van enkele honderden meters hebben gehad. De komeet bracht een enorme hitte met zich mee die ongetwijfeld een flinke invloed heeft uitgeoefend op het leven hier.

De komeetinslag valt samen met de start van een nieuw tijdperk op aarde. Er brak een koudere periode aan die bekend staat als het Jongere Dryas. Deze tijd eiste veel levens en verschillende diersoorten waaronder de mammoet en sabeltandkatten stierven uit. De komeetinslag kan niet direct gelinkt worden aan de klimaatverandering, maar het is wel aannemelijk dat de inslag invloed uitoefende op het klimaat.

Bronmateriaal

"Study Jointly Led by UCSB Researcher Supports Theory of Extraterrestrial Impact " - UCSB.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd