Komeet van de eeuw duikt weer op, maar lijkt niet meer zo spannend

komeet

De afgelopen weken was het onmogelijk om ‘komeet van de eeuw’ ISON vanaf de aarde te bestuderen. De zon zat namelijk in de weg. Maar nu is de komeet weer opgedoken. Goed nieuws voor astronomen die deze het liefst op de voet volgen. Maar die astronomen hebben direct ook slecht nieuws: de komeet van de eeuw lijkt sinds ‘ie weer is opgedoken niet zo spannend meer.

De afgelopen weken bevond de zon zich tussen de aarde en de komeet ISON in. Dat betekende dat we het zicht op de komeet – vanaf de aarde – even kwijt waren. Maar astronomen hebben de komeet nu weer gespot. En dat is goed nieuws. Het betekent namelijk dat de komeet nog niet als een nachtkaars is uitgedoofd en dat er nog steeds een kans is dat deze tegen het eind van dit jaar zijn reputatie als ‘komeet van de eeuw’ waarmaakt. Die reputatie kreeg de komeet in september vorig jaar toen astronomen voorspelden dat deze tussen eind november 2013 en januari 2014 zo dicht bij de aarde in de buurt komt en waarschijnlijk zo helder is, dat we deze vanaf de aarde met het blote oog kunnen waarnemen.

Het wordt zeer twijfelachtig of ISON wel ‘de komeet van de eeuw’ is

De komeet leeft dus nog. Tot zover het goede nieuws. Want er is ook slecht nieuws. De astronomen hebben namelijk bepaalde verwachtingen omtrent de helderheid van ISON. Om uit te groeien tot de ‘komeet van de eeuw’ die wetenschappers in september vorig jaar in ISON dachten te zien, zou deze wanneer deze vanachter de zon vandaan kwam, een bepaalde helderheid moeten hebben. Maar dat haalt ISON niet. De verwachte magnitude was 13,43. De werkelijke helderheid ligt echter lager. En daarmee is het zeer twijfelachtig of ISON wel ‘de komeet van de eeuw’ is.

De komende weken zullen (amateur-)astronomen de komeet nauwlettend in de gaten houden. Dan zal moeten blijken of we onze verwachtingen omtrent deze komeet van de eeuw echt moeten gaan bijstellen. Laten we hopen van niet, want daarvoor kijken we nu al te lang naar dit spektakel uit.

Bronmateriaal

"Comet ISON: Recovered!" - ISONCampaign.org
"An Amateur Star Geezer’s Account of His Comet ISON Recovery Imaging" - ISONCampaign.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bruce Gary.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd