Komeetinslag kan (hier en elders) bouwstenen van leven creëren

rosetta

Wetenschappers tonen aan dat wanneer een komeet op een hemellichaam inslaat peptiden kunnen ontstaan: de eerste bouwstenen van leven.

Onderzoekers trekken die conclusie op basis van experimenten. Tijdens die experimenten bootsten ze een komeet na. Ze maakten daartoe een bevroren mix van onder meer aminozuren en waterijs. Vervolgens stelden ze deze mix bloot aan de krachten zoals die ook ontstaan wanneer een komeet op een hemellichaam inslaat. Na de ‘inslag’ bleken sommige aminozuren korte peptiden te hebben gevormd.

Leven brengen en leven verwoesten
En peptiden zijn de eerste bouwblokken van leven. Zodra korte peptiden zijn ontstaan is er minder energie nodig om langere peptiden te maken. “Komeetinslagen worden normaal gesproken geassocieerd met massa-extinctie op aarde, maar dit onderzoek toont aan dat ze waarschijnlijk hielpen om het hele proces van leven op gang te brengen,” stelt onderzoeker Haruna Sugahara.

“Komeetinslagen worden normaal gesproken geassocieerd met massa-extinctie op aarde, maar dit onderzoek toont aan dat ze waarschijnlijk hielpen om het hele proces van leven op gang te brengen”

Aminozuren
In het onderzoek gaan de wetenschappers er vanuit dat kometen reeds aminozuren bezitten. Dat is zeker niet vergezocht. NASA’s ruimtesonde Stardust toonde enkele jaren geleden al aan dat de komeet 81P/Wild2 aminozuren bevatte. En ook het onderzoek van Rosetta die momenteel rond de komeet 67P/C-G (zie afbeelding hierboven) cirkelt suggereert dat kometen een rijke bron van uiteenlopende materialen zijn.

Al met al suggereren de nieuwe onderzoeksresultaten iets wat onderzoeker al veel langer vermoeden. Namelijk dat kometen in staat zijn om leven te zaaien op hemellichamen. Wellicht deden ze dat ooit op de aarde, maar ook op andere hemellichamen. Zo weten we bijvoorbeeld dat naast de aarde ook de ijsmanen van Jupiter en Saturnus – zoals Europa en Enceladus – vele kometen op hun oppervlakken zagen inslaan.

Bronmateriaal

"Research shows that comet impacts may have led to life on Earth — and perhaps elsewhere" - EAG.eu.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd