Komeet kan venijnig staartje van laatste ijstijd niet verklaren

komeet

De laatste ijstijd had een venijnig staartje, ook wel de Big Freeze genoemd. De extreme kou leidde tot een massa-extinctie. Sommige onderzoekers schrijven de kou toe aan een komeetinslag. Nieuw onderzoek veegt die verklaring van tafel.

Zo’n 12.800 jaar geleden was de laatste ijstijd bijna ten einde. Maar deze kreeg nog een venijnig staartje. De aarde koelde vrij abrupt sterk af en de extreem koude periode duurde ongeveer duizend jaar. De kou had grote gevolgen voor het leven op aarde. Veel dieren stierven uit. Maar ook mensen kregen het zwaar: volgens onderzoekers was de klimaatverandering aan het eind van het interglaciaal verantwoordelijk voor het verdwijnen van de Clovis-mensen in Amerika.

Oorzaak
Dat de aarde zo’n 12.800 jaar geleden abrupt afkoelde, lijkt vast te staan. Maar de oorzaak van die afkoeling is niet zo duidelijk. Onderzoekers hebben al verschillende scenario’s geopperd: veranderingen in de circulatie van het oceaanwater (door smeltwater) of een komeet die op aarde insloeg.

WIST U DAT…

…wij de volgende ijstijd mogelijk eigenhandig voor ons uitschuiven?

Toch geen komeetinslag?
De laatste theorie won aanvankelijk terrein toen onderzoekers sedimenten ontdekten die getuigden van een inslag en zo’n 12.800 jaar oud waren. Het gaat om sedimenten die op 29 verschillende plekken gevonden werden. Maar een nieuw onderzoek schoffelt die vondsten nu onderuit. Onderzoekers dateerden de sedimenten namelijk opnieuw. “De vermoedelijke sporen van inslagen zijn niet gedateerd of aanzienlijk ouder of jonger dan 12.800 jaar,” zo schrijven de onderzoekers. “Dat betekent dat er of veel meer inslagen plaatsvonden dan gedacht – waaronder eentje zo’n vijf eeuwen geleden – of – en dat is veel waarschijnlijker – dat dit helemaal geen sporen van inslagen zijn.”

De hypothese die stelt dat een komeetinslag aan het einde van de laatste ijstijd verantwoordelijk was voor de Big Freeze leunt sterk op de nu opnieuw onderzochte sedimenten. Die bewijsstukken rammelen en dus zijn onderzoekers weer terug bij af.

Bronmateriaal

"Comet theory false; doesn’t explain cold snap at the end of the Ice Age, Clovis changes or mass animal extinction" - SMU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door National Science Foundation.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd