Komende nachten zijn tot wel 200 meteoren per uur te zien!

De komende nachten zijn – als het weer een beetje meezit – heel veel ‘vallende sterren’ te zien. Het is namelijk weer tijd voor de Perseïden.

Elk jaar geven de Perseïden in augustus acte de présence. En ook dit jaar belooft het weer een fraaie sterrenregen te worden. Sterker nog: misschien zelfs wel ietsje fraaier dan normaal. Wetenschappers voorspellen namelijk dat we dit jaar extra veel meteoren zullen spotten. En dat hebben we allemaal te danken aan Jupiter.

Hoe zit dat precies?
De lichtstreepjes die je ziet, zijn stofdeeltjes die in botsing komen met moleculen in de atmosfeer van de aarde. Tijdens zo’n botsing komt energie vrij en dat zien wij in de vorm van een lichtstreepje. In principe zijn er elke nacht wel meteoren te zien, maar in augustus kun je er wel tientallen per nacht spotten. Dat komt doordat de aarde dan door de baan van de komeet Swift-Tuttle beweegt. En die komeet heeft heel veel stofdeeltjes in zijn baan achtergelaten. “Hier moet je even over nadenken: de meteoren die je dit jaar ziet, zijn afkomstig van scheervluchten die een komeet honderden, zoniet duizenden jaren geleden maakte,” stelt Bill Cooke, werkzaam bij NASA’s Meteoroid Environments Office. “En ze hebben miljarden kilometers afgelegd alvorens hun kamikazeduik in de aardse atmosfeer te maken.”

Meer vallende sterren
Normaal gesproken beweegt de aarde zo’n beetje langs de rand van het stofspoor van de komeet. Maar dit jaar zorgt de zwaartekracht van Jupiter er waarschijnlijk voor dat de aarde door een veel dichter stofspoor beweegt. Het resulteert in meer botsingen en dus meer lichtstreepjes.

NASA voorspelt dat onder perfecte omstandigheden wel 200 meteoren per uur te zien zijn. En daarmee legt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de vinger precies op de pijnlijke plek: perfecte omstandigheden. Dat betekent: een heldere nachthemel. Dus geen of weinig bewolking. En daar ziet het in Nederland op dit moment nog niet naar uit. Maar: moed houden. Mocht het weer opeens opknappen, kleed je dan warm aan, zoek een plekje met weinig lichtvervuiling, gun je ogen de tijd (zo’n 45 minuten) om aan het duister te wennen, ga languit in een stoel of op het gras liggen en..geniet.

Bronmateriaal

"Look Up! Perseid Meteor Shower Peaks Aug. 11-12" - NASA
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van NASA / JPL.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd