Kometen kunnen vloeibaar water bevatten

Wetenschappers hebben voor het eerst overtuigend bewijs gevonden dat kometen vloeibaar water kunnen bevatten. De onderzoekers hebben microscopische stofdeeltjes van de komeet Wild 2 onderzocht en vonden kubaniet. Dit mineraal vormt alleen in vloeibaar water boven een temperatuur van vijftig graden Celsius.

De vondst bewijst dat kometen warm genoeg kunnen worden om ijs te smelten. Verrassend, want tot nu toe dachten veel wetenschappers dat kometen geen vloeibaar water konden bevatten.

“De sulfide mineralen vormden bij temperaturen tussen de vijftig en 200 graden Celsius”, onthult Dante Lauretta van de universiteit van Arizona. De wetenschappers troffen één van de twee vormen van kubaniet aan, die niet kan ontstaan als de temperatuur hoger is dan 99 graden Celsius.

Waarom heet?
Het is nog onduidelijk hoe de komeet zo warm kan zijn geweest. Misschien is de komeet plotseling verhit als gevolg van een inslag. Eén ding is zeker: de komeet Wild 2 bevat op dit moment géén vloeibaar water meer.

Individuele entiteiten
“De vondst zorgt ervoor dat we vanaf nu anders naar kometen kijken”, aldus Lauretta. “Ze moeten gezien worden als individuele entiteiten met hun eigen unieke geologische geschiedenis.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd