Koningin van de Andes maakt zich op voor zeldzame bloei

koningin

Er gaat iets bijzonders gebeuren in de tuinen van de universiteit van Californië, Berkeley. Een plant die in het wild slechts één keer in de tachtig tot honderd jaar bloeit, staat op het punt om tot wel 30.000 bloemen te produceren.

Het gaat om de bedreigde plantensoort Puya raimondii, ook wel Koningin van de Andes genoemd. De plant werd 24 jaar geleden in de botanische tuin geplant en lijkt nu klaar voor zijn hoogtepunt: bloei! Tijdens die bloei kan de plant tot wel 30.000 bloemen voortbrengen die meer dan negen meter boven de grond uittorenen.

P. raimondii in de botanische tuinen van de universiteit van Californië (Berkeley). Afbeelding: UC Botanical Garden.
P. raimondii in de botanische tuinen van de universiteit van Californië (Berkeley). Afbeelding: UC Botanical Garden.
Het is niet voor het eerst dat een plant van de soort P. raimondii in de botanische tuinen van de universiteit bloeit. In de jaren negentig was er ook al een bloeiende P. raimondii te bewonderen. Deze plant bloeide 28 jaar nadat deze gezaaid was. Daarmee was deze er – net als de P. raimondii die nu elk moment kan gaan bloeien – vroeg bij. In het wild kan het soms wel tachtig tot honderd jaar duren voor deze plantensoort gaat bloeien. Kort na het bloeien – als de zaden zijn gevormd – sterft de plant.

P. raimondii komt van oorsprong in Bolivia en Peru voor. De plant staat te boek als een bedreigde soort.

Bronmateriaal

"UC Botanical Garden readies for rare, spectacular Puya raimondii flowering" - Berkeley.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wilmer (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd