langhuis

Archeologen hebben in Zweden de resten van een langhuis uit de tijd van de Vikingen ontdekt. Het gebouw behoorde mogelijk toe aan een koninklijke familie wiens stoffelijke resten eerder in de buurt werden aangetroffen.

De onderzoekers ontdekten de fundering van het gebouw onder een heuvel die lang als een grafheuvel werd beschouwd. Maar uit radarbeelden blijkt nu dat de heuvel de fundering van een ongeveer veertien meter breed en vijftig meter lang langhuis bevat. Dat zijn gemiddelde afmetingen van koninklijke boerderijen uit die tijd. Waarschijnlijk gebruikten de vroegere bewoners de boerderij als een ontmoetingsplek, voor bepaalde riten en voor hun gasten. Het gebouw heeft dubbele muren en vier ingangen. Ook was er in het midden van het langhuis waarschijnlijk een grote haard te vinden.

Koninklijk
De onderzoekers denken dat het gebouw – dat nabij het Zweedse Vadstena werd ontdekt – uit de tijd van de Vikingen stamt. Het gebouw zou eigendom zijn geweest van een koninklijke familie. De graven van deze familie werden eerder in de buurt van het gebouw teruggevonden.

Radar
De onderzoekers brachten het gebouw met behulp van radar in beeld. Een veelbelovende methode: het is een stuk goedkoper dan opgravingen. Bovendien loopt men ook niet het risico dat de oude resten door de opgravingen beschadigd raken.

Het ontdekte gebouw vertoont grote overeenkomsten met een gebouw dat eerder in Oud-Uppsala werd ontdekt (een 3D-reconstructie van dat gebouw zie je hieronder). Het suggereert volgens de onderzoekers dat er intensief contact was tussen de bewoners in de omgeving van Vadstena en de bewoners in de omgeving van Oud-Uppsala.