Koraalduivel blaast voor het eten

Niet om ervoor te zorgen dat het afkoelt, maar om ervoor te zorgen dat hij het pakken kan. Dat blijkt uit onderzoek.

De studie is verschenen in Marine Ecology Progress Series. De onderzoekers baseren hun conclusies op experimenten en observaties.

Experiment
De onderzoekers bestudeerden de gewone koraalduivel (Pterois volitans) en ontdekten zo de bijzondere techniek die deze erop nahield. De wetenschappers plaatsten de koraalduivel in een tank met water en confronteerden deze met een klein visje. De koraalduivel ging erop af. Terwijl de koraalduivel de vis benaderde, blies hij zodat een redelijk sterke waterstroom zich in de richting van de vis begaf. Hoe dichter de koraalduivel bij de vissen in de buurt kwam, hoe frequenter deze blies. Gemiddeld bliezen de koraalduivels voordat ze hun prooi pakten ongeveer achttien keer.

Om het blazen van de koraalduivel te kunnen zien, spoten de onderzoekers een klein beetje verf voor de mond van het dier. Afbeelding: Marine Ecology Progress Series - doi: 10.3354/meps09580.

In het wild
De koraalduivels in het laboratorium pasten de techniek allemaal toe. De onderzoekers bestudeerden ook koraalduivels in het wild. En hier leverde een confrontatie tussen roofdier en prooi in 23,2 procent van de gevallen een waterstroom op. Opvallend genoeg bleken vooral de kleinere koraalduivels de techniek toe te passen. De koraalduivels in de Stille Oceaan (het oorspronkelijke leefgebied van de dieren) pasten de techniek in 55,5 procent van de gevallen toe. De koraalduivels in de Atlantische Oceaan (hier komen ze nog maar enkele tientallen jaren voor) gebruikten de techniek slechts in 17,6 procent van de gevallen.

Filmpje

Bekijk de blazende koraalduivel hier in actie!

Slim
De aanpak is heel slim, zo stellen de onderzoekers. Door te blazen raakt de prooi in de war. Daarnaast bleken vissen zich bij het voelen van de stroming direct om te draaien, zodat de kop van de vis zich in de richting van de koraalduivel bevond. De koraalduivel kon daardoor de kop als eerste naar binnen werken en dat verkleint de kans dat de vis alsnog weet te ontsnappen. Dat de koraalduivels in de Atlantische Oceaan de techniek veel minder vaak toepassen, is logisch, zo stellen de onderzoekers. De vissen in dit gebied zijn nog niet zo tegen de koraalduivel bestand en zijn dus gemakkelijker te vangen dan vissen die al veel langer door koraalduivels worden bedreigd.

Dat vissen kunnen blazen is niet nieuw. Wel is het voor het eerst dat wordt aangetoond dat een vis deze techniek gebruikt om een vis te vangen.

Bronmateriaal

"Invasive red lionfish Pterois volitans blow directed jets of water at prey fish" - Int-res.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jens Petersen (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd