Koraalriffen vallen mogelijk uiteen voor 2100

Wetenschappers van het Carnegie Instituut maken zich zorgen om koraalriffen. Ze beweren dat koraalriffen voor het jaar 2100 uiteen kunnen vallen door teveel koolstofdioxide in de atmosfeer. Meer dan 9.000 koraalriffen desintegreren als de atmosferische koolstofdioxidewaardes 560 deeltjes per miljoen bereiken.

Momenteel is de stand 388 deeltjes per miljoen, maar wetenschappers verwachten dat eind deze eeuw 560 deeltjes per miljoen zijn bereikt. Door de hogere koolstofdioxidewaardes worden oceanen zuurder. In dat geval sterven er meer koraaldiertjes, dan dat er koraaldiertjes worden geboren: koraalriffen vallen dus uit elkaar.

Koraalriffen zijn het hart van veel biodiverse ecosystemen. Ze zijn de thuishavens van meer dan 4.000 vissoorten. Daarnaast leven er veel krabben, zeesterren en zeeschildpadden. Koraalriffen zorgen voor veiligheid en bieden voedsel. “Over minder dan honderd jaar zijn er misschien veel minder van dit soort ecosystemen”, zegt Dr. Jacob Silverman van het Carnegie Instituut van de Stanford Universiteit in Californië.

Koraalriffen groeien dankzij calciumionen in zeewater. Aangezien oceanen atmosferische koolstofdixoide absorberen, worden oceanen zo zuur, dat het calciumcarbonaat oplost.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd