Kosmische zeemeeuw pronkt op nieuwe ESO-foto

Regelmatig plaatsen we op Scientias.nl de nieuwste foto’s van krachtige observatoria, zoals de Hubble-telescoop. Nu heeft ESO’s La Silla observatorium weer een pracht van een foto geschoten. Op de nieuwe plaat is Zeemeeuwnevel te zien, voorheen bekend als Sharpless 2-292.

In het centrum van de Zeemeeuwnevel bevindt zich een hete jonge ster. De ultraviolette straling van deze ster – HD 53367 – zorgt ervoor dat de nevel gloeit en dus zichtbaar is. De straling geeft het waterstofgas een rode gloed. De blauwe zweem wordt veroorzaakt door licht van blauwwitte sterren in de nevel.

De foto bovenaan dit artikel laat slechts het hoofd van de Zeemeeuwnevel zien. Rechts ziet u een foto van de totale nevel. De vleugels van deze kosmische meeuw hebben een lengte van 100 lichtjaar. De nevel bevindt zich op een afstand van 3.700 lichtjaar bij de aarde vandaan. Vanaf de aarde lijkt de Zeemeeuwnevel dicht bij de ster Sirius te staan, maar schijn bedriegt. De Zeemeeuwnevel is 400 keer verder van onze planeet verwijderd dan de op één-na-helderste ster aan de hemel.

Inzoomen in de Zeemeeuwnevel? Bekijk de onderstaande video. Wilt u deze foto gebruiken als achtergrondafbeelding op het bureaublad van uw computer? Klik dan hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd