‘Kou velde de dinosaurus’

Zo’n 65 miljoen jaar geleden verdwenen de dinosaurussen van de aardbodem. De oorzaak van hun uitsterven leek lang vast te staan: een meteorietinslag. Wetenschappers trekken die conclusie nu in twijfel; kou zou de giganten zo’n 137 miljoen jaar geleden geleidelijk aan tot uitsterven hebben gedwongen.

Volgens de onderzoekers daalden de temperaturen van de wateren op aarde meer dan 137 miljoen jaar geleden met negen graden Celsius. Dat ging niet geleidelijk, maar heel snel.

Golfstroom
De wetenschappers concluderen dat nadat ze fossielen en mineralen nabij Spitsbergen hadden bestudeerd. Uit deze restanten blijkt dat de warme golfstroom 137 miljoen jaar geleden veranderde en een eind maakte aan de overvloed waarin de dinosaurussen leefden.

Koudbloedig
De snelle daling van de temperatuur zorgde ervoor dat verschillende soorten dinosaurussen die daarvoor nog in warme zeeën, landen en moerassen woonden snel uitstierven. “Wij geloven dat dinsosaurussen naar alle waarschijnlijkheid koudbloedige dieren waren,” vertelt onderzoeker Gregory Price. “Zij hadden de warmte nodig om in leven te blijven. Als ze niet in staat waren om naar het zuiden te migreren dan zijn ze uitgestorven.”

Uitsterven
Volgens de onderzoekers volgden op de snelle daling in temperatuur nog verschillende, grote veranderingen in het klimaat. Samen zorgden al deze wijzigingen ervoor dat het leven van de dinosaurus er heel anders uit kwam te zien en uiteindelijk zelfs tot een einde kwam. “We geloven nu dat ze geleidelijk zijn uitgestorven en het is heel goed mogelijk dat dit veroorzaakt werd door een serie veranderingen in het klimaat.”

De klimaatverandering van 137 miljoen jaar geleden zou veroorzaakt zijn doordat er veel CO2 in de atmosfeer zat. Hierdoor stegen de temperaturen wereldwijd en smolt het poolijs. Volgens onderzoekers zal de geschiedenis zich spoedig herhalen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd