Kraamkamer in aanbouw ontdekt in de ruimte

kraamkamer

Wetenschappers hebben in ons sterrenstelsel een stellaire kraamkamer in aanbouw ontdekt. Het gaat om een gaswolk – de geboorteplaats van sterren – die zich nog aan het vormen is en waarin nog geen sterren het levenslicht hebben gezien.

“Deze nieuw ontdekte gaswolk heeft de vorm van een hele lange draad: ongeveer 200 lichtjaar lang en tien lichtjaar breed, met een massa van ongeveer 50.000 keer de massa van onze zon,” vertelt onderzoeker Michael Burton. Het bewijs suggereert dat de wolk zich nog in het ontwikkelingsstadium bevindt. “Nog voor sterren gaan schijnen.”

Op de foto

Bovenaan dit artikel ziet u een kraamkamer die al ietsje verder ontwikkeld is. Het gaat om de Lagunenevel waarin tal van nieuwe sterren ontstaan.

De onderzoekers ontdekten de gaswolk met behulp van de High Elevation Antarctic Terahertz-telescoop op Antarctica. De gaswolk bevindt zich op ongeveer 15.000 lichtjaar van de aarde.

De ontdekking is belangrijk, omdat deze onderzoekers in staat stelt om getuige te zijn van de ontwikkeling van zo’n stellaire kraamkamer. Mogelijk kunnen we zo te weten komen hoe deze wolken ontstaan. Onderzoekers hebben daar momenteel verschillende theorieën over. Ze ontstaan doordat een ensemble van wolken ineenstort en één grote gaswolk vormt. Of ze ontstaan doordat gaswolken met elkaar in botsing komen en dan samenklonteren. De ‘draad’ kan echter ook ontstaan uit een hele grote omringende wolk atomair gas.

Bronmateriaal

"Antarctic telescope reveals gas cloud where stars are born" - UNSW.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd