Krachtigste elektronenmicroscoop van Europa staat in België

De Universiteit van Antwerpen (UA) heeft de nieuwe microscoop Qu-Ant-EM ingehuldigd en is nu in staat om materialen op atoomniveau te analyseren. Het is de eerste elektronenmicroscoop in Europa. Enkel in de Amerikaanse deelstaat Californië werd een enigszins gelijkwaardig toestel geïnstalleerd.

Om atomen zichtbaar te maken is een vergroting van een paar miljoen keer essentieel en dan nog moeten wetenschappers rekening houden met factoren als stabiliteit van ruimte en temperatuur, en elektrische en magnetische afscherming. De microscoop zelf zit in een afgeschermde houten doos in een apart gebouw.

Het hele proces duurde ongeveer drie jaar. De onderzoeksgroep EMAT van de UA is zeer tevreden om maandag de microscoop officieel in gebruik te nemen. Het team zal een Europees project naar elektronenmicroscopie-onderzoek coördineren. Staf van Tendeloo, hoofd van de onderzoeksgroep, werd daarvoor met een Europese onderscheiding en een cheque van twee miljoen euro voor onderzoek beloond.

Van Tendeloo: “De microscoop stelt ons in staat materialen atoom voor atoom te analyseren. Dit is belangrijk omdat het ons kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe nanomaterialen en nanotechnieken. De kostprijs van tien miljoen euro wordt mede gefinancierd door de Herculesstichting van de Vlaamse regering, die ons 2,6 miljoen aan budget gaf, en door de extra financiële inbreng van FEI, Umicore en Imec.”

Bronmateriaal

Universiteit van Antwerpen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd