Krekeltje ontdekt dat op water kan springen

Wetenschappers hebben een krekel ontdekt die niet op water loopt, maar op water springt. Met behulp van een hele snelle camera legden ze de bijzondere prestatie van het beestje vast.

De krekel in kwestie – die nauwer verwant is aan de sprinkhaan dan aan de krekel – is ongeveer vijf millimeter lang. De soort leeft in holletjes in de modderige oevers rond zoet water. De krekels kunnen zich zowel op het land als op het water prima redden. Op het land kunnen ze gemakkelijk een meter ver en zeventig centimeter hoog springen. Maar wat het beestje echt bijzonder maakt, is dat het ook op water kan springen.

Prooi
“Voor kleine insecten kan water een dodelijke, kleverige val zijn: water grijpt een insect en houdt het vast,” vertelt onderzoeker Malcolm Burrows. Eenmaal gevangen in het water is een insect een gemakkelijke prooi voor vissen.

WIST U DAT…

…stadse sprinkhanen hun liedje veranderen om boven het lawaai uit te kunnen komen?

Schaatsenrijder
Toch zijn er insecten die het water niet als een val, maar als een mogelijkheid zien. Denk bijvoorbeeld aan schaatsenrijders. Dergelijke insecten maken gebruik van de oppervlaktespanning van het water.

Springen
De krekel die Burrows bestudeerde, pakt het heel anders aan. Hij gebruikt niet zozeer de oppervlaktespanning, maar breekt juist door het oppervlak heen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Current Biology. De krekel duwt zijn krachtige achterpoten in het water, Zodra hij dat doet, vergroot hij zijn oppervlak door een soort peddels uit te klappen. Zo duwt hij eigenlijk een bal water naar beneden en lanceert hij zichzelf. Zodra de krekel de lucht in vliegt, klappen de peddels weer in, zodat hij daar geen weerstand van ondervindt. Zo kan de krekel in water tot wel 33 millimeter ver en 100 millimeter hoog springen (zie ook het filmpje hieronder).

De onderzoekers vermoeden dat we nog wel iets van de krekel kunnen leren. Zo zouden we zijn techniek kunnen toepassen om robots te ontwikkelen die in water kunnen werken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd