Kristalgrot heeft heel veel tijd nodig

Hoelang heeft een grot nodig om uit te groeien tot een grot met enorme gipskristallen? Miljoenen jaren, zo blijkt.

Zo’n tien jaar geleden ontdekten wetenschappers in Mexico een grot gevuld met gipskristallen. Eén van die kristallen was maar liefst elf meter lang en een meter dik.

Laboratorium
Onderzoekers vroegen zich af hoelang de kristallen nodig hadden gehad om tot zulke geweldige afmetingen uit te groeien. Ze zochten het uit. Ze experimenteerden met gipskristallen in het laboratorium en ontdekten dat gips kristalliseert bij een temperatuur tussen de 54 en 58 graden Celsius.

Meer

Neem hier een kijkje in de meest bijzondere grotten op aarde.

Water
Tot 1975 was de grot nog gevuld geweest met water. Dat water werd toen verwijderd. De wetenschappers bestudeerden het water, dat rijk aan mineralen is, om een beeld te krijgen van de tijd die de totstandkoming van de kristallen in beslag neemt. Uit experimenten blijkt dat het bij een temperatuur van 55 graden 990.000 jaar duurt voordat een kristal met een diameter van een meter ‘af’ is. Bij een temperatuur van 56 graden Celsius zou zo’n kristal al in 500.000 jaar kunnen ontstaan.

Dat betekent dat de kristallen die zich in de Mexicaanse grot bevinden al miljoenen jaren geleden tot stand zijn gekomen, zo stellen de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Het maakt de grot nog fascinerender dan deze al was.

Bronmateriaal

"A Crystal a Million Years in the Making" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Javier Trueba / MSF / Photo Researchers Inc. (via Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd