‘Krokodillen op Borneo moeten van de rode lijst’

Er gaan stemmen op om de in zout water levende krokodillen op het eiland Borneo van de lijst met bedreigde diersoorten te verwijderen. Hun aantal is de afgelopen 20 jaar sterk toegenomen; er kwamen 10.000 exemplaren bij. Een goede reden om de jacht weer te openen, zo menen sommigen.

“We proberen de krokodil van de lijst met bedreigde diersoorten te halen en op de ‘niet noodzakelijk bedreigd’-lijst te plaatsen,” vertelt Augustin Tuuga, directeur van het Sabah Wildlife Department. De vraag naar legaal krokodillenleer voor tassen en kleding en krokodillenvlees voor in de keuken neemt toe. Op dit moment kan alleen aan die vraag voldaan worden door boeren die krokodillen fokken. “Maar zodra de krokodil op de andere lijst komt, zijn producenten in staat om de krokodillen in het wild te vangen.”

Voordat de krokodil op een andere lijst kan worden geplaatst, moet echter officieel worden vastgesteld hoeveel exemplaren er nog rondlopen. Als zeker is dat de soort de jacht overleeft, is er geen enkele reden om deze langer als ‘bedreigd’ te bestempelen.

Volgens Tuuga is er nog een goede reden om de groei van het aantal krokodillen een halt toe te roepen. De afgelopen tien jaar vallen de krokodillen steeds meer mensen aan. Dat resulteerde in 38 aanvallen waarbij 23 doden en vijftien gewonden vielen. Het laatste slachtoffer viel vorige maand. Hij was naar de vissen aan het kijken toen hij gegrepen werd. De toename van het aantal krokodillen is volgens Tuuga niet de enige reden voor de aanvallen. De mens dringt het gebied van de krokodil steeds verder binnen, waardoor vaker botsingen ontstaan.

De krokodillen op Borneo hebben een enorm waardevolle huid. De dieren komen onder meer voor bij Sri Lanka en kan zo’n zeven meter lang worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd