Kun je energie besparen door eenzaamheid te bestrijden?

Energie besparen kan op veel verschillende manieren. Eén daarvan is het aanpakken van eenzaamheid, zo vermoeden wetenschappers. Met hun onderzoek proberen ze twee vliegen in één klap te slaan.

Eén van de meest dringende problemen in de wereld is klimaatverandering, en dit wordt mede veroorzaakt door de hoeveelheid energie die we gebruiken. Eenzaamheid is een ander groot probleem, gevaarlijker zelfs dan overgewicht of het drinken van zes glazen alcohol per dag. Nu komt het bedrijf HIJSA met een idee: energieverbruik verminderen door eenzaamheid aan te pakken. Maar hoe dan?

Crowdfunding

Op dit moment is er meer onderzoek nodig om een direct verband te kunnen leggen tussen eenzaamheid en energieverbruik. Als er een verband wordt gevonden, gaat de onderzoeksgroep verder met het ontwikkelen van interventies tegen eenzaamheid. Voor dit project proberen ze geld in te zamelen om het onderzoek af te kunnen ronden. Ze zijn daarom een crowdfundingsactie gestart om het geld bij elkaar te sprokkelen. Wil jij helpen? Ga dan naar de deze site.

Pinguïns
De consultants vergelijken de mens met de pinguïnfamilie. Pinguïns leven in koude en ruwe gebieden. Dit maakt hen erg sociaal. Als pinguïns het kouder krijgen, kruipen ze tegen elkaar aan. Onze lichamen werken op dezelfde biologische principes. Andere mensen kunnen ons net zo efficiënt warm houden als een elektrische verwarming. Voorbeelden hiervan zie je terug in het dagelijkse leven: als je alleen slaapt heb je het kouder dan samen, als je handen koud zijn, leg je die tussen die van je geliefde. We willen dat andere mensen ons ‘opwarmen’.

Eenzaamheid
Onderzoek heeft overtuigend aangetoond dat het gebrek aan sociale verbondenheid maakt dat mensen het kouder hebben. “Zo schatten ze een kamertemperatuur lager in en hebben een voorkeur voor warm eten en drinken. Ook zetten ze hun verwarming hoger en douchen ze langer,” vertelt psychologisch adviseur Sanja Djordjevic aan Scientias.nl. En op die manier verbruiken ze meer onnodige energie. “Onze theorie is dat eenzame mensen geneigd zijn om meer energie te verbruiken omdat warmte hun eenzame gevoelens opvult. Maar sociaal contact kan ervoor zorgen dat mensen minder eenzaam zijn, het minder koud hebben en daarom wellicht minder energie verbruiken.” Twee vliegen in één klap dus!

“Het mooie aan ons onderzoek is dat we eenzaamheid bij mensen aanpakken en tegelijkertijd ook energieverbruik willen verminderen”

Aanpak
“Als ons onderzoek succesvol is, gaan we een handelswijze ontwikkelen waardoor we eenzaamheid in de Nederlandse samenleving verminderen,” zegt Djordjevic. “De actie zal gericht zijn op ondersteuning en onderhouden van bestaande relaties van mensen en ook het bevorderen van nieuwe sociale connecties. Daarnaast willen we eenzame mensen helpen door hun gedachten te veranderen over hun bestaande sociale contacten.” De concrete inhoud is nog niet bekend, maar het bedrijf heeft al wel een aantal ideeën. “We kunnen dit doel bereiken door technologie te gebruiken, bijvoorbeeld apps, maar ook door workshops te geven waar mensen vaardigheden leren, of door aanmoediging van jonge vrijwilligers die op bezoek gaan bij oudere eenzame mensen. We willen wetenschap in de meest innovatieve manieren toepassen om ervoor te zorgen dat mensen zich minder alleen voelen.”

Besparen
Is de groep eenzamen in de wereld wel groot genoeg zodat er een verschil te merken valt als zij minder energie verbruiken? Volgens Djordjevic wel. “Er zijn veel meer eenzame mensen dan je je kunt voorstellen. In de laatste paar jaar is eenzaamheid erkend als een van de meest bedreigende kwesties voor onze gezondheid,” vertelt ze. Volgens een meta-analyse van Brigham Young University is eenzaamheid sterker gerelateerd aan vroeger overlijden dan bijvoorbeeld obesitas of roken.

“Het mooie aan ons onderzoek is dat we eenzaamheid bij mensen aanpakken en tegelijkertijd ook energieverbruik willen verminderen. Om een schatting te maken hoeveel energie we kunnen besparen, moeten we eerst dit onderzoek afronden.”

Bronmateriaal

"What can penguins teach us about energy consumption?" - HIJSA
Interview met Sanja Djordjevic

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd