We kunnen achterhalen of het multiversum bestaat

bubbels

Sommige onderzoekers vermoeden dat er meer dan één universum is. Deze multiversum-hypothese was lang niet te toetsen. Maar onderzoekers brengen daar nu verandering in: we kunnen mogelijk achterhalen of er meer universums zijn.

Het is een interessante hypothese: het multiversum. Volgens deze hypothese begon het allemaal met een vacuüm met daarin energie (ook wel vacuümenergie genoemd). In dit vacuüm ontstonden bubbels die elk ook een vacuüm bevatten, met daarin ook energie. Die energie zorgde ervoor dat de bubbels uitdijden. Het is aannemelijk dat sommige van deze uitdijende bubbels met elkaar in botsing kwamen en daarbij wellicht nog meer bubbels ontstonden. Elke bubbel in dit verhaal is een universum. Ons universum zou in deze hypothese dus slechts één bubbel in een ‘zee’ vol bubbels zijn.

Uitdijen
Het lijkt misschien een wild verhaal, maar dat is het tot op zekere hoogte niet. Zo gaan de meeste onderzoekers ervan uit dat na het universum kort na de oerknal heel snel uitdijde. De drijvende kracht achter die uitdijing is..vacuümenergie. Zodra je ervan uitgaat dat vacuümenergie bestaat, moet je eigenlijk ook wel toegeven dat alles begon met een vacuüm. Pas bij de volgende stap – die stelt dat meerdere bubbels, oftewel universums ontstonden – wordt de hypothese wat omstreden. Voorstanders stellen dat het ontstaan van de bubbels een logische volgende stap in de geschiedenis van het universum is. Tegenstanders stellen dat dat geen fysica, maar metafysica is: het is immers niet te bewijzen.

Toetsen
Onderzoeker Matthew Johnson wil zich daar niet bij neerleggen. Hij wil kijken of er een manier is om de hypothese te toetsen. Hoe? “We simuleren het gehele universum. We beginnen met een multiversum dat twee bubbels bevat, we brengen de bubbels op de computer met elkaar in botsing om te kijken wat er gebeurt en vervolgens plaatsen we virtuele toeschouwers op verschillende locaties en achterhalen wat die toeschouwer daar zou zien.” Vervolgens kijken de onderzoekers of ze dat in het echte universum ook zien. Zien ze dat niet, dan is het aannemelijk dat het model niet klopt.

Botsingen
Zo blijkt uit het onderzoek bijvoorbeeld dat botsingen tussen bubbels niet zo aannemelijk zijn. Modellen tonen aan dat dergelijke botsingen specifieke sporen achterlaten in de kosmische achtergrondstraling. Maar tot op heden zijn die sporen nog niet waargenomen. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat de modellen waarin veel van deze botsingen gebeuren, kloppen. “We zijn nu in staat om te stellen dat sommige modellen iets voorspellen dat we zouden moeten kunnen zien en aangezien we het niet zien, kunnen we die modellen uitsluiten.”

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat iemand met een lijstje waar te nemen sporen van botsingen tussen bubbels komt. Tot op heden zijn deze sporen nog niet in het echte universum aangetroffen. Maar dat maakt het onderzoek niet minder interessant: de belangrijkste verdienste van dit onderzoek is dat het aantoont dat het bestaan van het multiversum te toetsen is.

Bronmateriaal

"Is the universe a bubble? Let's check" - Perimeterinstitute.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd