Kunnen we planten verbouwen op Mars?

“Ik heb een tuintje op Mars, alleen voor jou…” Studenten van de Universiteit Leiden zijn een crowdfundingsactie gestart om te onderzoeken of dit mogelijk is.

Het klinkt misschien makkelijk om een tuintje op Mars aan te leggen, maar schijn bedriegt. Een hovenier kan niet zomaar wat zaadjes strooien. Marsgrond bevat namelijk perchloraat, wat een giftige stof is. Alles wat groeit is hierdoor ook giftig voor ons. Als kolonisten zich gaan vestigen op Mars, dan moet er voldoende eten zijn. Meenemen is geen optie. Het is cruciaal dat zij dus leren om voedsel te verbouwen op de rode planeet.

Maar hoe omzeil je perchloraat? Studenten onderzoeken hoe een bacterie de stof kan afbreken. Wanneer dit gebeurt, dan komt er zuurstof vrij. Handig, want ook zuurstof is cruciaal om te overleven. De bacterie moet in de toekomst naar Mars worden vervoerd en hun taak volbrengen in de Martiaanse grond.

De dertien Leidse studenten gaan het project zelf opzetten, leiden en uitvoeren. Hiervoor is geld nodig, aangezien zij nagemaakte Marsgrond, perchloraat en laboratoriummaterialen nodig hebben. Ook maken ze gebruik van geavanceerde technieken, zoals een machine om de zwaartekracht op Mars in een lab na te bootsen. Overigens valt het beoogde totaalbedrag enigszins mee, namelijk 8.600 euro. Op het moment van schrijven is 5% van dit totaalbedrag al behaald. Investeren kan nog tot en met 27 oktober.

Wanneer het project met crowdfunding wordt bekostigd, kunnen de studenten meedoen aan de zogenoemde International Genetically Engineered Machine-competitie, georganiseerd door het MIT. Meer dan 300 teams nemen deel aan deze competitie. Het doel is om een probleem op te lossen aan de hand van synthetische biologie.

Bronmateriaal

"Een tuintje op Mars" - Steun Leiden

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd