Kunst wordt mooier als wetenschappers uw brein stimuleren

nachtwacht

Is het mogelijk om mensen die de schoonheid van klassieke kunstwerken als de Mona Lisa of De Nachtwacht niet kunnen zien, toch zover te krijgen dat ze die kunstwerken gaan waarderen? Ja, zo suggereert nieuw onderzoek. Hersenstimulatie kan ervoor zorgen dat mensen meer waarde gaan hechten aan kunst.

Wanneer we een schilderij of een beeldhouwwerk bekijken, dan vormen we ons een oordeel. We vinden het mooi. Of we vinden het lelijk. Recent onderzoek toont aan dat de linker dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC) een belangrijke rol speelt bij het vormen van dat oordeel.

Italiaanse onderzoekers vroegen zich dan ook af of stimulatie van dit deel van het brein het oordeel van mensen beïnvloeden kon. Ze verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze schilderijen en foto’s zien, terwijl dit deel van het brein gestimuleerd werd. De hersenstimulatie bleek er inderdaad voor te zorgen dat mensen de kunstwerken meer gingen waarderen. Maar alleen wanneer het om natuurgetrouwe en dus niet om abstracte kunst ging. Mogelijk spelen bij het bewonderen en beoordelen van abstracte kunst dus andere delen van het brein een rol.

De onderzoekers hopen dat hun studie een bijdrage kan leveren aan het oplossen van een vraagstuk dat onderzoekers al heel lang bezighoudt. Namelijk: hoe besluiten wij (of beter gezegd: ons brein) nu wat we mooi vinden en wat niet?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd