Kunstmatig bloed voor het Amerikaanse leger

Stel, tien Amerikaanse soldaten raken tijdens een vuurgevecht in Irak gewond. Ze hebben allemaal dringend bloed nodig, maar er is niet genoeg vers bloed aanwezig om alle soldaten te behandelen. Dan heeft het leger een probleem! Gelukkig is er binnenkort een oplossing: kunstmatig bloed.

Amerikaanse wetenschappers zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van kunstmatig bloed. Dit bloed bestaat uit hematopoetische stamcellen, die in het rode beenmerg voorkomen. Uit deze cellen worden alle bloedcellen gevormd.

De wetenschappers bootsen het proces in het menselijke beenmerg na. Tijdens dit proces produceren de cellen van één navelstreng twintig zakjes bloed (ongeveer een halve liter per zakje). Dit is genoeg voor drie bloedtransfusies voor gewonde soldaten.

Dure grap
Op dit moment kost een zakje bloed ongeveer 5.000 dollar. Wetenschappers hopen dat schaalvergroting ervoor zorgt dat de prijs onder de 1.000 dollar komt. Dit kan op twee manieren: meer zakjes bloed uit navelstrengen halen; of de kamers die beenmerg nabootsen efficiënter maken.

Deadline
Op dit moment kost het drie weken om bloed van bloeddonoren te verschepen naar oorlogslanden, zoals Afghanistan en Irak. Daarna moet het binnen twee weken gebruikt worden, om de kans op infecties en falende organen te verkleinen. Als er veel soldaten tegelijkertijd gewond raken, is er soms niet genoeg vers bloed beschikbaar. Kunstmatig bloed kan dan van pas komen.

Kunstmatig bloed is waarschijnlijk over vijf jaar al te gebruiken in oorlogsgebieden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd