‘Kunstmatige alvleesklier werkt echt’

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een kunstmatige alvleesklier te creëren die zowel insuline als het hormoon glucagon toedient en zo voorkomt dat suikerpatiënten een gevaarlijk laag bloedsuiker krijgen. De eerste tests zijn veelbelovend: het bloedsuiker bleef bij elf proefpersonen 24 uur stabiel.

De kunstmatige alvleesklier bestaat uit een systeem dat de hoeveelheid glucose in het bloed monitort, twee pompen en een laptop. De kunstmatige alvleesklier moet de natuurlijke werking van het orgaan zo goed mogelijk imiteren. In het verleden leverde dat veel problemen op. Onderzoekers lieten het systeem enkel insuline toedienen. Hierdoor kregen de patiënten met een kunstmatige alvleesklier een gevaarlijk laag bloedsuiker: hypoglycemie.

Glucagon
Onderzoeker Steven Russell ontdekte dat de toevoeging van het hormoon glucagon dat probleem oplost. Bij mensen met diabetes type 1 werkt glucagon niet goed. Door dit in de kunstmatige alvleesklier in te bouwen, kan de hoeveelheid glucagon in het lichaam toch weer stabiliseren. Samen met de insuline kan het bloedsuiker dan goed op peil worden gehouden.

Succesvol
Tijdens een experiment kregen elf volwassenen de kunstmatige alvleesklier die zowel glucagon als insuline toedient tot hun beschikking. Na 24 uur was hun bloedsuiker nog steeds stabiel. En dat bleef zo. Zelfs nadat de proefpersonen twee koolhydraatrijke maaltijden hadden verorberd.

Systeem
De ontwikkeling van deze slimme alvleesklier maakt deel uit van een reeks. Wetenschappers werken hard aan een systeem dat het suikerniveau van mensen met diabetes type 1 automatisch in de gaten en op peil houdt.

Het is voor mensen met diabetes 1 vaak heel belangrijk om hun bloedsuiker nauwlettend in het oog te houden en zo nodig met insuline te beïnvloeden. Zo voorkomen ze complicaties zoals oogziektes, nierfalen en hartaandoeningen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd