Kunstmatige nier komt eraan

Wetenschappers over de hele wereld werken aan een apparaat dat in de toekomst de nieren kan vervangen. Een prototype van de kunstmatige nier werd deze week gepresenteerd door tien onderzoeksteams. Op dit moment past het prototype nauwelijks in een gemiddelde huiskamer, maar daar moet in de toekomst verandering in komen.

Het systeem bestaat uit duizenden filters in een zogenaamde ‘BioCartridge’. Deze filters halen de giftige stoffen uit het bloed. Een ‘HemoCartridge’ zorgt dat het waterniveau in het bloed in balans blijft. De kunstmatige nier gebruikt de bloeddruk van een patiënt om het bloed door de filters te pompen.

Wie leidt aan nierfalen heeft op dit moment slechts twee behandelmogelijkheden: een niertransplantatie of nierdialyse. Tot nu toe zijn wetenschappers er nog niet in geslaagd om een kunstmatig apparaat te ontwikkelen dat zich precies zo gedraagt als een nier.

Als het prototype verkleind kan worden, dan is dat een doorbraak voor nierpatiënten. “Een kunstmatige nier kan het leven van miljoenen mensen makkelijker maken”, zegt onderzoeker Shuvo Roy. “Daarnaast dalen de ziekenhuiskosten sterk door de invoering van dit apparaat.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd