Kunstmatige tong kan tannine proeven in wijn

wijn-resize

Smaak is iets heel persoonlijks, maar wordt voornamelijk bepaald door de smaakpapillen in je mond. Hiermee proef je de smaken zoet, bitter, zout, umami en zuur. Een nieuwe kunstmatige tong gaat nog een stapje verder en proeft tannine in wijn.

sensorTannine komt voor in de schillen, steeltjes en pitjes van druiven. Bij het persen van de druiven en het gisten van de rode wijn wordt de wijn verrijkt met tannine. Tannine bevordert de houdbaarheid van wijn, maar heeft een wrange smaak. Jonge rode wijn kan door de vele tanninen stroef aanvoelen in de mond.

Wetenschappers van een Deense universiteit hebben een sensor gemaakt, die kijkt naar de oscillatie van elektronen in een bepaald materiaal. De sensor bestaat uit een klein plaatje met gouden nanodeeltjes. Op het plaatje kan menselijk speeksel geplaatst worden. Wanneer er daarna wijn op de sensor wordt gemorst, fungeren de gouden nanodeeltjes als een lens, waardoor details zo klein als 20 nanometer zichtbaar zijn. Dit maakt het mogelijk om de interactie tussen wijn en het speeksel te onderzoeken.

Tegenwoordig proberen wijnhuizen het tanninegehalte in wijn te beperken, omdat het een wereldwijde trend is dat rode wijn steeds jonger gedronken wordt. Deze sensor kan wijnmakers helpen om het tanninegehalte continu in de gaten te houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd