Kunstmatige vlinder stijgt op

Wetenschappers waren benieuwd hoe een page opstijgt en in de lucht kan blijven. Om dat tot in de kleinste details te kunnen bestuderen, bouwden ze zelf zo’n vlinder. En met succes: de kunstmatige page vliegt net zo als het echte exemplaar en geeft al zijn geheimen prijs.

De page heeft lange vleugels die heel langzaam op en neer bewegen. Dat betekent dat deze vlinder heel anders vliegt dan andere vlinders.

Overlap
Er is nog een reden waarom de onderzoekers zo graag meer over de page wilden weten; de voorste vleugels van de vlinder overlappen de achterste. Hierdoor werken twee sets vleugels eigenlijk als één en hebben de pages weinig controle over de aerodynamische krachten op hun lichaam en beweegt het lijf op en neer wanner ze vliegen.

Kunstmatig
Tenminste; dat namen de onderzoekers aan. Het was echter lastig om dat ook in de praktijk na te gaan. Vandaar dat besloten werd om een kunstmatige vlinder voor dit onderzoek te benutten. Het lijf van de vlinder bestaat uit hout en de vleugels bestaan uit zeer dun polymeer. Het model is net zo groot en zwaar als de echte variant.

Speelbal
Door het model op grote snelheid te laten vliegen, konden de onderzoekers de krachten op het lichaam meten. Ze ontdekten dat het lijf van de vlinder inderdaad op en neer bewoog; het lichaam was een speelbal van de kracht van de eigen vleugels.

Net als de echte vlinder had het model in de vleugels dunne aderen zitten. En dat is niet voor niets, zo ontdekten de onderzoekers. Zonder de aderen blijven de insecten niet in balans en moeten ze hun koers voortdurend aanpassen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd