Kunstmest vergiftigt Chinese grond

 BIOLOGIE  In een poging alle inwoners van voedsel te voorzien, hebben Chinese boeren hun weinige land letterlijk uitgebuit. Kunstmest is daarbij een dankbaar middel gebleken. Maar het overmatige gebruik begint een probleem te worden; de landbouwsector is uitgegroeid tot China’s grootste vervuiler.

Chemische stoffen hebben China – het land met de meeste inwoners en weinig landbouwgrond – geholpen om de gehele bevolking te voeden. Maar de overmatige toepassing van kunstmest heeft de grond kapot gemaakt: de akkers worden niet langer efficiënt benut en zijn sterk vervuild. Dat blijkt uit een onderzoek van Greenpeace en een Chinese universiteit.

Met name in het noorden van China gebruiken boeren zo’n veertig procent meer kunstmest dan hun gewassen nodig hebben, waardoor tien miljoen ton van de chemische stof in het water belandt. De vervuilende stoffen hopen zich op in Chinese rivieren en meren.

China is verantwoordelijk voor 24 procent van de wereldwijde graanproductie. Zo’n 35 procent daarvan komt dankzij kunstmest tot stand. Sinds 1960 is de Chinese graanproductie verachtvoudigd en wordt er 55 keer meer kunstmest gebruikt. Volgens de onderzoekers zou het beter zijn als de overheid de makers van kunstmest niet langer subsidieert en Chinese boeren die hun grond met natuurlijke mest bewerken, stimuleren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd