Kwal gebruikt kenmerken aan land voor navigatie

De dooskwal heeft geen hersenen, maar slaagt er wel in om te navigeren met behulp van oriëntatiepunten boven water, zo blijkt.

Tripedalia cystophora heeft geen brein, maar wel enkele tientallen ogen. Onderzoeker Dan-Eric Nilsson ontdekte dat een aantal van deze ogen ongeacht de richting van de dieren altijd naar boven gericht zijn.

Experiment
Om te achterhalen waarom dat is, zette hij een experiment op. De dieren werden in een tank geplaatst van waaruit bomen te zien waren. Halverwege het experiment werd de tank iets verplaatst, waardoor de dieren geen bomen meer konden zien. Dat maakte een wereld van verschil. Wanneer de dieren geen bomen zagen, zwommen ze in alle richtingen, maar wanneer er wel bomen werden waargenomen, volgden ze deze en botsten ze regelmatig tegen de wand die zich het dichtst bij de bomen bevond.

WIST U DAT…

…wist u dat er in Japan steeds meer gigantische kwallen (met een diameter van twee meter!) voorkomen?

Bijzonder
Volgens Nilsson bewijst dat dat de dieren kenmerken boven water gebruiken om onder water te navigeren. En dat is best bijzonder, zo merkt de onderzoeker op. “Dit is de eerste keer dat bewezen wordt dat kenmerken op het land door kwallen of andere ongewervelden gebruikt worden voor de navigatie.”

Geen stofjes
Het is uitgesloten dat de dieren iets anders gebruiken om te navigeren, zo legt de onderzoeker in het blad Current Biology uit. In het water zaten geen chemische stofjes die de kwallen konden opmerken. En de dieren kunnen in het troebele water weinig onderscheiden.

Uit het onderzoek van Nilsson blijkt verder dat de dieren vanuit het water vrij veel kunnen zien. Indrukwekkend, dat simpele organismen hun zintuiglijke systeem op zo’n geraffineerde wijze gebruiken.

Bovenstaande foto is gemaakt door Guido Gautsch (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

"" - 

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd