Kwamen onze voorouders dan toch uit Azië?

Wetenschappers hebben in Libië de gefossiliseerde tanden van drie soorten kleine apen gevonden. De restanten zijn zo’n 38 tot 39 miljoen jaar oud en suggereren dat onze voorouders van Azië naar Afrika reisden en niet andersom. Zou de oorsprong van de mens dan toch in Azië liggen? De onderzoekers van de Poitiers Universiteit denken van wel.

Experts zijn er heel lang van uitgegaan dat de voorouder van de mens in Afrika ontstond. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de restanten van onze voorouders in Azië veel ouder zijn: tot wel 55 miljoen jaar.

Drie soorten
De nieuwe fossielen maken de zaak alleen maar complexer. De gefossiliseerde tanden behoren namelijk toe aan drie verschillende soorten Afrikaanse apen en zijn veel ouder dan de fossielen die eerder werden ontdekt. “We dachten tot voor kort dat er maar één vorm van anthropoïde aap was en deze was zo’n 37 miljoen jaar oud,” vertelt onderzoeker Jean-Jacques Jaeger. “Nu zijn we verder terug in de tijd gegaan: naar 38 of 39 miljoen jaar geleden en hebben we drie types en van deze drie heeft één een Aziatische vorm. Dat wijst erop dat de migratie van Azië naar Afrika bewoog.”

Klein
De soorten zouden zeer klein zijn geweest en hooguit zo’n 120 tot 470 gram hebben gewogen. Hun grootte wijst erop dat de aap heel klein is begonnen.

De vondst brengt nog één vraag met zich mee: ontstonden alledrie de soorten in Azië of ontwikkelde één Aziatische soort zich op het Afrikaanse continent tot drie soorten? De onderzoekers vermoeden het eerste.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd