Laatste standplaats van leven op Mars gevonden?

Waar brachten de laatste organismen op Mars hun leven door? Wetenschappers hebben een plek gevonden die zeer geschikt zou zijn.

Onderzoeker Catherine Weitz en haar collega’s vonden op Mars een bijzondere vorm van klei. In de klei bevindt zich silica met aluminium, ijzer of magnesium. Het zijn stofjes die enkel in de aanwezigheid van water kunnen bestaan.

Uniek
Deze kleilagen zijn op zichzelf niet zo bijzonder. Wetenschappers hebben ze al eerder op diverse plaatsen op Mars aangetroffen. Toch is deze vondst uniek, zo is in het blad Geology te lezen. “In onze studie zien we dezelfde soort klei, maar de klei vormde zich in dalen, deze troggen, die veel jonger zijn,” legt Weitz uit. Voorheen werden sporen van deze klei enkel aangetroffen in gebieden met gesteenten die 3,6 tot 4,5 miljard jaar oud zijn.

WIST U DAT…

…eerder dit jaar nog vermoedelijke sporen van stromend water op Mars werden aangetroffen?

Jonger
Maar de klei die de onderzoekers in dalen aantroffen, is veel jonger: zo’n 2 tot 3 miljard jaar oud. En dat zette de onderzoekers aan het denken. Dit kan wel eens de laatste standplaats van leven zijn geweest, toen de rest van Mars te droog werd om leven te herbergen. “Als er leven op Mars is en als het volhield dan zou dit er een mooie plaats voor zijn, want het wijst erop dat er op deze plek op het oppervlak water was.”

De wetenschappers deden hun waarnemingen in de Noctis Labyrinthus op Mars. Als het leven hier inderdaad ooit volhardde dan moeten daar sporen van terug te vinden zijn. Helaas is het gebied niet toegankelijk voor de marsrovers van tegenwoordig en moeten we naar dat bewijs dus gissen. Maar laten we de hoop niet opgeven: de marsrovers komen op genoeg andere interessante plaatsen waar mogelijk ook ooit leven was.

Bronmateriaal

"Martian life's last stand in the trenches?" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd