Lachen met open mond het best gewaardeerd

Uit onderzoek blijkt dat mensen een spontane en echte lach waarbij de mond wordt geopend en geluid wordt gemaakt het best kunnen waarderen. Wanneer de lach dan ook nog eens van een vrouw komt, associëren mensen deze helemaal met positiviteit. Een soort puffend lachje met een gesloten mond leverde dat goede gevoel dan weer niet op.

Het onderzoek vertelt met deze conclusies veel meer over de diepere functie en betekenis die lachen heeft. Het is een vorm van communicatie die helemaal in ons systeem zit. Maar net als met praten, moet de lach wel goed klinken. En ook dat is een punt van aandacht voor de wetenschap. Onderzoekers willen computers namelijk in staat stellen om op het juiste moment de juiste lach te laten horen.

Relatie
“Ik denk dat lachen een soort fundamenteel mechanisme is voor het opbouwen en handhaven van positieve relaties,” vertelt onderzoeker Michael Owren. “Lach is bijna een dominant kenmerk in sociale interacties. Het heeft duidelijk een rol in het promoten van positieve emotionele banden. Maar het is niet duidelijk hoe dat werkt.”

Experiment
Daarom legde Owren samen met zijn collega’s de lachjes van mensen vast. De proefpersonen werden in twee groepen ingedeeld. Eén groep kwam in contact met anderen en lachte tijdens die gesprekken. Een andere groep keek een grappig televisieprogramma. Vervolgens lieten de wetenschappers de beelden aan een andere groep mensen zien. Zij waren het meest positief over de lachjes waarbij de proefpersonen de mond openden. Ook werd de lach van een vrouw meer gewaardeerd.

Positief
De studie suggereert dat we een lach met open mond al van jongs af aan leren associëren met de meest positieve ervaringen. Uiteindelijk hoeven we alleen het geluid van zo’n oprechte lach maar te horen en dan voelen we ons al gelukkiger.

De lach is duidelijk al veel ouder dan de mensheid: ook apen lachen. Een lach speelt duidelijk een sociaal doel, want mensen lachen dertig keer vaker wanneer ze met anderen zijn dan wanneer ze in hun eentje ergens vertoeven. En terwijl er duizenden talen en dialecten zijn, spreekt iedereen wereldwijd de taal van de lach.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd