Lading van 3000 jaar oud scheepswrak gevonden

Vlak voor de kust van het Engelse Devon hebben onderzoekers de lading van een schip gevonden. De lading ligt al zo’n 3000 jaar op de bodem van de zee en bestaat uit tin en honderden stukken koper. De spullen zouden van het vasteland: Europa komen. Het scheepswrak behoort tot één van de oudste wrakken die ooit gevonden zijn.

Experts zijn dolblij met de vondst en hopen dat ze meer te weten komen over de contacten tussen Engeland en Europa in de Bronstijd. Ook kan het wrak hen meer vertellen over de opmerkelijke vaardigheden van de Britten in deze periode.

Archeologen beschrijven het wrak als een bulkschip. Het wrak zou uit de negende eeuw voor Christus stammen. Het koper en tin werd waarschijnlijk door de Britten gebruikt om brons te maken. Dit brons werd vervolgens gebruikt voor de productie van wapens, gereedschappen en juwelen. Volgens archeologen stamt het koper – en wellicht ook het tin – uit diverse Europese gebieden. Dat wijst erop dat de Britten meerdere handelsroutes hadden.

Het koper zou uit Spanje, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk en delen van Frankrijk afkomstig zijn. Het tin kan weleens uit Duitsland of van het Iberisch Schiereiland (Spanje, Portugal) komen. De zeevaarders zouden niet langs de kust hebben gevaren en vervolgens bij Dover de oversteek hebben gemaakt, maar staken het Kanaal tussen Devon en Frankrijk recht over. Het is niet waarschijnlijk dat dit schip alle handelsplaatsen in Europa zelf heeft bezocht. Waarschijnlijk werd de vracht in verschillende boten aangevoerd en waren de vaarten kort.

Het wrak ligt op een diepte van zo’n acht tot tien meter in een baai ten zuiden van Devon. Van het schip zelf is eigenlijk niets meer over. Experts vermoeden dat het schip zo’n twaalf bij twee meter is geweest. Er zou een bemanning van vijftien personen op hebben gekund. Het schip werd met peddels aangedreven. De erosie heeft echter zo hard toegeslagen dat de houten boot in stof is opgegaan. Enkel de lading wijst erop dat het hier ooit gelegen heeft. In totaal zijn er nu zo’n 295 voorwerpen boven water gehaald, samen wegen deze zo’n 84 kilo.

Aan de kust vlakbij de vondst zijn ook restanten van huizen uit de Bronstijd gevonden. Men vermoedt dan ook dat het schip probeerde aan te meren toen het zonk. De kust is er namelijk verraderlijk. Wellicht heeft een rif zijn tol geëist.

De ontdekking werd een jaar geleden al gedaan, maar het onderzoek duurde nog tot november vorig jaar. Pas deze maand maakten de archeologen de resultaten bekend. Het onderzoek is echter nog niet afgerond en de verwachting is dat er nog veel meer boven water kan worden gehaald.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd