Laag zelfbeeld? Vergeet Facebook dan!

Mensen met een minderwaardigheidscomplex kunnen Facebook beter links laten liggen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Psychological Science. De resultaten verbazen de onderzoekers zelf ook. “Wij dachten dat Facebook een geweldige plaats zou zijn voor mensen om hun relaties te verstevigen”. Maar dat geldt klaarblijkelijk niet voor mensen met een laag gevoel voor eigenwaarde.

Veilig
De onderzoekers vroegen studenten wat ze van Facebook vonden. Mensen met een lage eigenwaarde dachten dat Facebook ze in de gelegenheid stelde om met andere mensen in contact te komen. Ook zagen ze het als een veilige plaats waar ze niet zo snel in ongemakkelijke sociale situaties terecht zouden komen.

Reageren

De onderzoeker keken ook hoe vaak er op de uitingen van negatieve en positieve mensen werd gereageerd. Mensen met een minderwaardigheidscomplex krijgen meer reacties als ze iets positiefs plaatsen. Voor mensen met een gezond gevoel van eigenwaarde leveren negatieve uitingen weer meer reacties op.

Negatief
Vervolgens keken de onderzoekers ook wat deze studenten op Facebook plaatsten. Die uitingen legden ze weer voor aan studenten die de proefpersonen in kwestie niet kenden. Deze studenten moesten aangeven of de uiting positief of negatief was en in hoeverre de schrijver ervan ze aardig leek.

Onaardig
Mensen met een laag gevoel voor eigenwaarde waren vaker negatief. En de studenten die de uitingen moesten beoordelen, stelden vaker dat deze mensen ze niet aardig leken. Nu vraagt u zich misschien af: is dat wel eerlijk om vreemden te laten oordelen over hoe aardig iemand zou kunnen zijn? Op de persoonlijke Facebook-pagina komen toch voornamelijk bekenden? De wetenschappers stellen van niet. Uit eerdere studies is gebleken dat de meeste Facebook-‘vrienden’ geen echte vrienden, maar eerder verre kennissen of inderdaad zelfs vreemden zijn.

Hoewel mensen met een laag gevoel voor eigenwaarde zich veilig wanen op Facebook en dus ook met een gerust hart allerlei negatieve dingen publiceren, zijn ze niet echt veilig. “Als je persoonlijk met iemand spreekt en je zegt iets dan kun je het idee krijgen dat de ander dat niet leuk vindt, bijvoorbeeld dat hij het zat is om je negativiteit aan te horen,” vertelt onderzoeker Amanda Forest in een persbericht. Maar op Facebook krijg je die indicatie niet. “Op Facebook zie je de meeste reacties niet”.

Bronmateriaal

"Facebook is Not Such a Good Thing for Those with Low Self-Esteem" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door birgerking (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd