Lange autorit? Speel een spelletje met je rug!

Deze zomer reizen miljoenen Nederlanders en Belgen honderden kilometer naar Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje. Hoe voorkom je pijnklachten? Simpel: speel een spelletje met je rug.

Straks komt de zelfrijdende auto. De kans is groot dat we dan grotere afstanden in de auto afleggen, omdat we namelijk gewoon kunnen werken achter het stuur. “Vandaar dat er meer kennis nodig is over de invloed van de lichaamsmaten van passagiers, de activiteiten die zij onderweg uitvoeren en de eigenschappen van de stoel op de comfortbeleving van passagiers”, vertelt ontwerper Suzanne Hiemstra-van Mastrigt. Zij promoveert vandaag aan de TU Delft op het onderwerp ‘comfort van passagiersstoelen’.

Wist je dat…

…het een goed idee is om muziek te luisteren in de auto? Muziek beïnvloedt de rijvaardigheid amper en als het de rijvaardigheid al beïnvloedt dan is die invloed positief.

De meest opvallende conclusie is dat een reis minder vermoeiend wordt door spelletjes te spelen met je rug. Dit kan dankzij de integratie van high-tech elementen in stoelen. “Eén van de onderdelen laat zien dat het comfort van autopassagiers kan worden verhoogd door het gebruik van ‘active seating’, dat wil zeggen, het bedienen van een spelletje via sensoren in de rugleuning van de achterbank die reageren op lichaamsbewegingen”, zegt Hiemstra-van Mastrigt. “Proefpersonen voelden zich fitter en meer verfrist na het spelen van een ‘active seating’-spel vergeleken met andere activiteiten, zoals het lezen van een boek, werken op de laptop of een spel spelen op de tablet.”

Daarnaast is het een goede manier om lichaamsbeweging in de stoel te stimuleren. “De spieractiviteit is bij active seating hoger. Niet alleen voor het bovenlichaam – waarmee het spel mee werd bediend – maar ook voor de benen.”

Testauto BMW 7-serie met active seating.
Testauto BMW 7-serie met active seating.

Ook in je bureaustoel?
De mogelijkheden zijn eindeloos. Het zou zelfs geïntegreerd kunnen worden in bureaustoelen. Wanneer je op het werk een artikel op een nieuwssite leest, en je wil naar het volgende artikel, dan kun je dit bewerkstelligen door naar rechts te leunen in je bureaustoel. Een artikel terug? Leun dan naar links.

Comfort van stoelen
Hiemstra-van Mastrigt onderzocht ook het comfort van stoelen. “Het comfort van een stoel wordt mede bepaald door de leeftijd van de kussens; die worden in de loop der tijd bijvoorbeeld zachter”, vertelt de ontwerper. “Maar bij de aanschaf wordt hier vaak geen rekening mee gehouden. Zeker bij passagiersstoelen van openbaar vervoer, die veelvuldig worden gebruikt, neemt de kwaliteit van de stoelkussens af in de tijd. Proefpersonen in dit onderdeel van mijn studie gaven de voorkeur aan zachtere, verouderde kussens voor een treinstoel. Een simpel advies is dus om de levensduur en de verouderingseigenschappen van het kussen mee te nemen in de keuze.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd