Lange giraffennek ontstond eerder dan de giraffe

giraf

Nieuw onderzoek toont aan dat de meest primitieve giraffe al een lange nek had en dat deze in twee stappen nog langer werd.

Onderzoekers bestudeerden 71 fossiele resten van negen uitgestorven en twee nog op aarde voorkomende soorten giraffen. Uit het onderzoek blijkt dat de nek van de giraffe in twee stappen aan lengte won.

Twee stappen
Ongeveer zeven miljoen jaar geleden strekte één van de nekwervels (C3) van de Samotherium – een inmiddels uitgestorven familielid van de moderne giraffe – zich uit richting het hoofd. Ongeveer één miljoen jaar geleden strekte de nekwervel zich nogmaals uit, maar nu richting de staart. “De moderne giraffe is de enige soort die beide stadia doormaakte, waardoor deze een opmerkelijk lange nek heeft,” legt onderzoeker Nikos Solounias uit.

WIST JE DAT…

…onderzoekers recent ontdekten dat giraffen neuriën als de nacht valt?

Lange wervel
Vandaag de dag is de C3-wervel van de giraffe ongeveer negen keer langer dan de breedte van de wervel. Daarmee is de lengte van het bot vergelijkbaar met de lengte van ons opperarmbeen (het bot dat zich in de bovenarm bevindt).

Verlenging begon vroeg
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de meest primitieve giraf al een iets langere nek had. “De verlenging begon al voor de giraffenfamilie zestien miljoen jaar geleden ontstond,” stelt onderzoeker Melinda Danowitz.

In de toekomst willen de onderzoekers hun studie naar de giraf voortzetten. Zo willen ze gaan onderzoeken hoe de giraf aan zijn lange benen komt.

Bronmateriaal

"Researchers discover clues on how giraffe neck evolved" - New York Institute of Technology (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd